DRUGI MANDAT

OBAMA PRISEGNUO Sad je suočen s najtežim izazovom: Kako smanjiti zaduženost?

Ovo mu je zadnji mandat pa se očekuje da bi mogao biti hrabriji i odlučniji u reformama
US President Barack Obama (L) takes the oath of office from US Supreme Court Chief Justice John Roberts as first lady Michelle Obama holds the bible and their daughters Malia (C) and Sasha (2nd R) look on in the Blue Room of the White House in Washington on January 20, 2013. AFP PHOTO/Larry Downing/Pool
 AFP

Američki predsjednik Barack Obama danas je u podne na privatnoj ceremoniji pred predsjednikom Vrhovnog suda položio prisegu za svoj drugi mandat, no tome je svjedočio samo mali broj ljudi.

Ja, Barack Hussein Obama, svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a", izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na Bibliju.

Svečanost je trajala svega nekoliko sekundi, a uz Obamu su u nedjelju u Bijeloj kući bili samo članovi njegove obitelji.

Budući da mandat američkih predsjednika počinje i završava 20. siječnja, a taj je datum ove godine pao u nedjelju, proslava i javno polaganje prisege održava se dan poslije, odnosno sutra.

Ne samo zbog toga što će javna prisega biti samo “šou”, druga inauguracija američkog predsjednika Baracka Obame bit će mnogo manje glamurozna od one prije četiri godine, kada je prisegu prvog crnog predsjednika SAD-a došlo vidjeti 1,8 milijuna ljudi. Ovaj put se, na također povijesnoj prisezi crnog predsjednika u drugi mandat - očekuje između 600.000 i 900.000 ljudi. Umjesto deset službenih inauguracijskih balova prošli put, sada će biti samo dva - doduše vrlo velika, s ukupno 40.000 ljudi.

Prva poput vjenčanja

Američki mediji prvu inauguraciju većinom opisuju kao punu nade i iščekivanja, sličniju vjenčanju - Michelle Obama 2009. doslovce je bila u bijelom - dok je druga trezvenija, poput proslave obljetnice braka, nakon što je već nastupila realnost uz poneka razočaranja.

Prošla je inauguracija bila proslava demokrata zbog toga što su se riješili Georgea W. Busha, proslava zbog toga što je u Bijelu kuću dolazio prvi crni predsjednik i pripadnik nove generacije koji je obećavao promjenu. Četiri godine poslije, Obami i mnogi demokrati zamjeraju da je napravio mnogo manje nego što je mogao , da je prebrzo pristajao na kompromise i prebrzo odustajao. Umjesto njegova glavnog obećanja da će u Washington donijeti suradnju među strankama, dogodilo se suprotno: atmosfera u Kongresu postala je toksičnija nego ikad prije, zdravstvena reforma dovela je do velikog poraza demokrata u Kongresu 2010. i postavila temelje za pojavu Tea Partyja, radikalnog krila Republiknske stranke koje je u američku politiku unilo isključivost i nesklonost kompromisima.

Recesija stišava slavlje

Američki analitičari pišu da će i zbog tih iznevjerenih očekivanja na inauguraciji biti manje oduševljenja. A tu je i recesija. Obama jest, kako se čini, zemlju izveo na pravi put - nezaposlenost je 2009. iznosila 10 posto, a danas je 7,8, ali i dalje je nezaposlenih više od 12 milijuna, od kojih je gotovo 40 posto dugotrajno bez posla. I zbog toga se Bijela kuća ovaj put ne želi razmetati raskošnim slavljem, iako simbolike neće nedostajati.

Predsjednik će prisegu polagati na dvije Biblije postavljene jedna na drugu: iskrzana Biblija koju je Martin Luther King nosio na putovanjima bit će na Bibliji koju je koristio Abraham Lincoln na svojoj inauguraciji 1861. godine. Obama je na toj Bibliji već polagao prisegu prije četiri godine.

Predsjednik će potom držati inauguracijski govor u kojem će izložiti planove za idući mandat. Bijela kuća krije detalje, a očekivanja su raznolika.

Obama je prošlog tjedna predstavljajući nove zakone o vatrenom oružju pokazao da bi, neopterećen izborima, u novom mandatu mogao biti hrabriji i odlučniji. Prve bitke očekuju ga uskoro jer će trebati povećati ograničenje na maksimalnu zaduženost države, a prijeti mu i automatsko rezanje proračuna koje je dogovorom s republikancima u prosincu samo odgođeno na dva mjeseca. Očekuje se da će Obama pokrenuti i novi pokušaj imigracijske reforme, kojom bi mogućnost za državljanstvo trebao dobiti i veći dio od 11,1 milijun ilegalnih imigranata u SAD-u.

Tri cilja pred Obamom

U njegovu će se novom mandatu vidjeti i sve posljedice njegove zdravstvene reforme jer će neke od najkontroverznijih mjera, poput uvođenja kazni za one koji nemaju osiguranje, stupiti na snagu 2014., a trebat će osmisliti mirovinsku reformu jer bez nje bi umirovljena baby boom generacija zemlju mogla dovesti do bankrota.

Britanski Economist poručio je da bi se Obama morao koncentrirati na najmanje tri stvari inače će u povijesti biti zabilježen kao loš predsjednik: pronaći način da smanji zaduženost jer će bez toga utjecaj SAD-a oslabjeti u svijetu, uspostaviti prisan dijalog s Kinom i posvetiti se pretvaranju bliskoistočnih zemalja u demokratske “male Turske”.

Ceremonija će završiti pjesmom koju će za tu priliku napisati američki pjesnik kubanskog podrijetla Richard Blanco, molitvom koju će predvoditi vlč. Luis Leon iz episkopalne crkve u blizini Bijele kuće u koju Obame često idu, te nacionalnom himnom u izvedbi Beyoncé.

Donatori zakazali

Sve će to platiti dijelom porezni obveznici, a dijelom donatori. Ceremonija prisege i banket u Kongresu - 1,2 milijuna dolara - platit će se iz proračuna. Ostatak plaća Predsjednički inauguracijski odbor, koji zasad nije uspio skupiti planiranih 50 milijuna dolara - što također ukazuje na manji interes za ovogodišnju svečanost. Prošli je tjedan nedostajalo osam milijuna dolara, iako se prikupljalo i od korporacija. Za donacije od 100.000, 250.000 ili milijun dolara donatori mogu dobiti pozivnice na ekskluzivne prijeme i mjesta u loži za inauguracijsku paradu. No, do sredine prošlog tjedna samo je osam kompanija bilo na popisu donatora.

Prva inauguracija Georgea Washingtona održana je u New Yorku 30. travnja 1789.

Washingtonov drugi inauguracijski govor bio je najkraći u povijesti, sadržavao je samo četiri rečenice.

Najdulji inauguracijski govor održao je William Henry Harrison - govorio je sat i 45 minuta, radi boljeg dojma, na ceremoniju je došao na konju umjesto u kočiji, a tijekom govora je skinuo kaput i šešir. Umro je 32. dana svog mandata od upale pluća.

Inauguracije se nikada ne održavaju nedjeljom. Ako 20. siječnja padne u nedjelju, prisega se polaže na privatnoj ceremoniji, a javna proslava u ponedjeljak.

Lincoln je 1865. bio prvi predsjednik koji je u inauguracijsu paradu uključio crnce. Woodrow Wilson je 1917. prvi uključio žene.

Vojska je 1961. bacačima plamena uklanjala snijeg s ulica kojima je trebala proći parada. Te je godine inauguracijsku pjesmu pisao Robert Frost, ali kako mu je bilo 87 godina, od bljeska sunca nije vidio riječi, pa je odustao i odrecitirao svoju drugu pjesmu koju je znao napamet.

Lady Bird Johnson bila je 1965. prva prva dama koja je stajala uz svog supruga dok je polagao prisegu.

Inauguracija Harryja Trumana 1949. bila je prva koja se prenosila uživo na TV-u. Clintonova inauguracija 1997. prva je prenošena uživo preko interneta.

‘Tako mi Bog pomogao’ nije dio prisege propisane Ustavom, no taj se dodatak pripisuje Georgeu Washingtonu, a otad ju je ponavljala većina predsjednika. Theodore Roosevelt je pak 1901. svoju prisegu završio sa ‘I time se zaklinjem’, a nije koristio ni Bibliju.

Potpredsjednik Andrew Johnson bio je bolestan nekoliko tjedana prije inauguracije 1865. godine, pa je prije ceremonije popio nekoliko čaša viskija. Govor je držao vidljivo pijan i nije se dao s pozornice. Šest tjedana poslije, nakon što je ubijen Lincoln, postao je predsjednik.

Nezgode s prisegom

1909. Predsjednik Vrhovnog suda pogrešno je pročitao zakletvu koju je predsjednik William Howard Taft ponovio, ali mediji o tome nisu pisali i prisega se nije ponavljala.

1929. Taft je bio predsjednik Vrhovnog suda te je i sam pročitao pogrešnu riječ u zakletvi predsjedniku Hooveru. Procijenio je da smisao zakletve nije promijenjen i ona se nije ponavljala.

2009. Baracku Obami predsjednik Vrhovnog suda John Roberts riječi prisege pročitao je pogrešnim redoslijedom, i to dvaput. Obama se prvi put suzdržao, ali je drugi put ponovio, a idući je dan u Bijeloj kući pred Robertsom još jednom ponovio zakletvu, za svaki slučaj.

Dvaput su je polagali

Chester Arthur 1881. i Calvin Coolidge 1923. svoje su prisege polagali usred noći kod kuće, pošto su njihovi prethodnici umrli. Nakon toga su je ponovno polagali u Washingtonu.

Rutherford Hayes 1877., Woodrow Wilson 1917., Dwight Eisenhower 1957. i Ronald Reagan 1985. dvaput su polagali prisegu jer je službeni inauguracijski dan pao u nedjelju.

Obama je 2009. jedini prvi put prisegnuo javno, a drugi put na privatnoj ceremoniji. Na javnoj inauguraciji riječi zakletve izgovorio je pogrešnim redoslijedom, pa ju je još jednom ponovio u Bijeloj kući, za svaki slučaj.

Promjene u Obaminu kabinetu

Državni tajnik:

John Kerry treba zamijeniti Hillary Clinton

Financije:

Jack Lew treba zamijeniti Timothyja Geithnera

Obrana:

Chuck Hagel treba zamijeniti Leona Panettu koji ide u mirovinu

Direktor CIA-e:

John Brennan treba zamijeniti Davida Petraeusa

Trebaju biti imenovani

- ministar rada

- ministar energetike

- predstojnik Ureda Bijele kuće

- čelnik Agencije za zaštitu okoliša

- čelnik Ureda za upravu i proračun

Članovi vlade koji ostaju

Američki potpredsjednik Joe Biden neće biti zamijenjen

Pravosuđe:

ministar Eric Holder i član akcijskog tima za kontrolu oružja ostat će barem na početku drugog mandata

Domovinska sigurnost:

Janet Napolitano trebala bi predstaviti novi pokušaj imigracijske reforme

Poljoprivreda:

Tom Vilsack mogao bi igrati važnu ulogu u tome kako će izgledati novi zakoni o vatrenom oružju

Zdravstvo:

Kathleen Sebelius vodi kontroverznu zdravstvenu reformu koju republikanci zovu Obamacare

Pitanja veterana:

Eric Shinseki trebao bi ubrzati procesuiranje zahtjeva vijetnamskih veterana za invalidske mirovine

Obrazovanje:

ministar Arne Duncan zalaže se za produljenje školske godine kako bi se poboljšalo obrazovanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:49