RAT OKO KOMEDIJE

OBAMA PRIJETI 'Uzvratit ćemo žestoko! Ne može nama neki diktator nametati cenzuru'

"Mi ćemo odgovoriti proporcionalno, i odgovorit ćemo na mjestu, u vrijeme i na način koji mi odaberemo", rekao je Obama
 the Interview

Američki predsjednik Barack Obama obećao je odgovor na žestoki cyber-napad na Sony Pictures, za koji je okrivljena Sjeverna Koreja. Pritom je rekao kako se hollywoodski studio Sony nije trebao samo tako dati zaplašiti stranim diktatorom koji uvodi cenzuru u Americi, te da Sony nije trebao zaustaviti javno prikazivanje filma 'The Interview', komedije u kojoj glume Seth Rogen i James Franco, a koja prikazuje atentat na sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una.

"Mi ćemo odgovoriti proporcionalno, i odgovorit ćemo na mjestu, u vrijeme i na način koji mi odaberemo", rekao je Obama na konferenciji za medije.

FBI je već objavio kako su zaključili da Sjeverna Koreja stoji iza hakerskog napada na Sony, te da su ti potezi "izvan granica prihvatljivog državnog ponašanja". Službeni Washington započeo je konzultacije s Japanom, Kinom, Južnom Korejom i Rusijom, u potrazi za pomoći u obuzdavanju Sjeverne Koreje. Japan i Južna Koreja su već obećale suradnju, dok Kina još službeno šuti ali u pekinškim novinama 'Interview' je opisan kao film kojim se američko društvo ne treba ponositi. Pritom Kinezi ruganje Kimu vide kao rezultat bezobzirne kulturne arogancije.

Obama pak to vidi drugačije, kao što je naglasio na presici: "Ne možemo imati društvo u kojem neki diktator nekog mjesta može nametati cenzuru ovdje u Sjedinjenim državama. Ako je netko sposoban zaplašivati ljude zbog objavljivanja satiričnog filma, zamislite što bi počeli raditi kada vide dokumentarac koji im se ne sviđa, ili vijesti koje im se ne sviđaju".

Direktor Sonyja Michael Lynton inzistira da nisu kapitulirali pred hakerima i rekao kako i dalje traže alternativne načine da objave 'The Interview'.

No, ovoga tjedna glasnogovornik Sonyja rekao je da kompanija nema daljih planova za film koji je koštao 44 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:47