SAHRANJEN U SKLADU S TRADICIJOM

Obama: Prema tijelu Osame bin Ladena ponijeli smo se s poštovanjem. To nas čini drugačijima od njega

Bacanje tijela bin Ladena u more podiglo je snažnu buru u arapskom svijetu jer brojni muslimani tvrde kako to nije u skladu s islamskim običajima
 AP

WASHINTGON - Prema tijelu Osame bin Ladena naše su se snage ponašale s poštovanjem. Vodili smo o tome više brige nego što je on to učinio tijekom napada 11. rujna. Njega nije bilo briga - izjavio je američki predsjednik Barack Obama u četvrtak komentirajući pokop jednog od najtraženijih svjetskih terorista.

Obama je dodao kako upravo to što su se i prema najvećem neprijatelju ponašali s poštovanjem dovoljno govori o SAD-u.

- Upravo nas to čini drugačijima. Smatram kako smo to učinili primjereno - rekao je Obama.

Podsjetimo, tijelo Osame bin Ladena bačeno je u more s palube nosača zrakoplova u Arapskom moru. Taj je način pogreba podigao snažnu buru u arapskom svijetu jer brojni muslimani tvrde kako to nije u skladu s islamskim običajima.

Međutim, Amerikancu su potvrdili kako je tijelo bin Ladena oprano te da mu je prije pokopa pročitana islamska molitva.

- Unaprijed smo isplanirali što će se dogoditi ako bin Laden bude ubijen u operaciji. Zajedničkom odlukom, prije toga savjetujući se sa stručnjacima za islamske zakone i običaje, prema njegovom smo se tijelu odnosili s poštovanjem - napomenuo je Obama.

Unatoč zaključku američkog predsjednika sudijski šeik Abdul Mohsen Al-Obajkan i savjetnik saudijskog dvora i dalje navodi kako prema islamu, muslimana valja pokopati u zemlju ako umre na zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:27