SASTANAK G7 U BRUXELLESU

OBAMA OZBILJNO ZAPRIJETIO PUTINU 'Prestani provocirati Ukrajince ili ćemo morati biti još oštriji'

British Prime Minister David Cameron (L) speaks with US President Barack Obama as they participate in a session dedicated to the global economy during the G7 Summit at the European Council in Brussels, Belgium, on June 5, 2014. AFP PHOTO / SAUL LOEB
 AFP

BRUXELLES - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da ruski predsjednik Vladimir Putin mora priznati novu ukrajinsku vladu i surađivati s njom te zaustaviti "provokacije" uz ukrajinsko-rusku granicu ili će se u suprotnom suočiti s oštrijim sankcijama skupine G7 najrazvijenijih država svijeta.

"Vidjet ćemo što će gospodin Putin učiniti u iduća dva, tri, četiri tjedna, a ako ostane na istom putu, već smo naznačili koje smo akcije spremni poduzeti", rekao je Obama na konferenciji za novinare na kraju summita G7.

Činjenica da su se ruske snage djelomično povukle s granice i da Rusija ne destabilizira svoga susjeda "otvoreno i eksplicitno" ne znači "da si možemo priuštiti tri, četiri ili šest mjeseci nasilja i sukoba u Ukrajini", dodao je.

Američki predsjednik je dodao da bi volio kada bi Francuska odustala od prodaje nosača helikoptera Mistral Rusiji.

Rekao je i kako "nema dvojbe" da će u petak vidjeti Putina na obljetnici iskrcavanja u Normandiji u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00