POTPORA INTERVENCIJI

Obama obećao da neće biti poput Busha: Libija neće postati drugi Irak

Rusija se i dalje ne slaže s intervencijom jer smatra da se kosi s UN-ovim rezolucijama, a Italija nudi Gadafiju siguran izlaz iz zemlje
US President Barack Obama speaks at a fundraiser for Senator Barbara Boxer and the Democratic Senatorial Campaign Committee May 25, 2010 at the Fairmont Hotel in San Francisco. AFP PHOTO/Mandel NGAN
 AFP

Američki predsjednik Barack Obama obratio se javnosti na temu Libije i kazao kako je akcija bila prijeko potrebno jer su bila ugrožena ljudska prava civila, kao i njihovi životi .

- Naša dužnost je bila intervenirati, spasili smo 'bezbroj' nevinih života - rekao je Obama i dodao kako će u srijedu 30. ožujka SAD prepustiti sve ovlasti nad zapovjedništvom NATO snagama, čime će završiti opasnost za američke vojnike, ali i čime će se 'olakšati' poreznim obveznicima.

Time je htio dati do znanja kako SAD neće izigravati 'svjetskog policajca' već da će se maknuti po strani i pustiti ovlaštene međunarodne organizacije da obave svoj posao. Naglasio je da se neće ponoviti Irak.

- Surađivat ćemo sa saveznicima kako bismo ubrzali Gadafijev odlazak s vlasti, ali nećemo upotrijebiti pritom silu, kao što ju je upotrijebio George W. Bush protiv Sadama Huseina u Iraku. Nećemo dopustiti da se to ponovi. Treba znati što je pravilno i kad je vrijeme za pravu reakciju. Narod Libije je bio opasnosti i mi smo ih zaštitili, spriječili smo Gadafijev smrtonosni pohod - zaključio je Obama.

Takve riječi nisu naišle na potporu Rusije, koja tvrdi kako je u Libiji izbio građanski rat i da se prema UN-ovoj rezoluciji intervencija u takvoj situaciji ne provodi. No Obama se s time nije složio.

Oko daljnjih akcija dogovarao se s Francuskom i Velikom Britanijom, a Italija je u međuvremenu navodno ponudila Gadafiju siguran izlaz iz zemlje, samo ako prepusti vlast. Takva ponuda je naišla na kritike među pobunjenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:05