BORBA PROTIV ORUŽJA

Obama o pokolju u školi u Newtownu: 'To je bio najgori dan mog mandata. Takav masakr se ne smije ponoviti!'

 AP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je izjavio da je pokolj u školi u Newtownu bio najgori dan njegova predsjedništva i izrazio je nadu da će uspjeti osigurati usvajanje novih mjera za kontrolu osobnog naoružanja te skepsu prema prijedlogu Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA) o uvođenju naoružanih čuvara u školama.

Obama je potpredsjednika Joea Bidena zadužio da se odmah na početku 2013. sa skupinom dužnosnika angažira na ovome problemu, potaknut pokoljem počinjenim ovog mjeseca u osnovnoj školi u gradu Newtownu u Connecticutu, kada je naoružani ubojica usmrtio 20 učenika škole i šest učitelja.

"Ovo bih pitanje volio riješiti tijekom prve godine drugoga mandata. Donijet ću poseban prijedlog koji će se temeljiti na preporukama Joea Bidena i grupe koja s njim radi na ovome pitanju. Sigurno to neću odgađati i uložit ću sav svoj autoritet iza tog prijedloga. Objasnit ću Amerikancima zašto je to važno i zašto moramo učiniti sve da se masakr kakav je bio u školi Sandy Hook u Newtownu više ne ponovi", rekao je Obama u emisiji "Meet the Press" NBC-ja.

"Skeptičan sam prema mišljenju da je jedini odgovor na ovaj problem donošenje još oružja u škole, a mislim da je prema takvom rješenju skeptična i većina američkih državljana", kazao je.

Utjecajni lobisti iz NRA smatraju da bi dobar odgovor na potencijalne oružane napade na škole bilo uvođenje naoružanih čuvara u njima. Potpredsjednik NRA Wayne LaPierre je u svojoj prvoj reakciji na napad u Newtownu kazao kako je po mišljenju njegove udruge "dobar momak s oružjem jedina stvar koja može zaustaviti lošeg momka s oružjem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:26