NOVA NABAVKA

OBAMA NAORUŽAVA POLJSKU 'Ovim ćete se oružjem moći obraniti ako Putin krene na vas'

SAD je sklopio ugovor o prodaji oružja vrijednog pola milijarde dolara Poljskoj
 Facebook / DOD

VARŠAVA - SAD je sklopio ugovor o prodaji oružja vrijednog pola milijarde dolara Poljskoj, kako bi se mogla obraniti od ‘prijetnja u regiji’. Ugovor je sklopljen u vrijeme velikih napetosti između Zapada i Rusije, a u Varšavi je zbog agresivnih poteza Moskve zavladala posebno jaka nervoza.

U sklopu nove nabavke vojne opreme, poljska vojska kupit će 40 krstarećih projektila tipa AGM-158A JASSM, koji ima dome od 400 kilometara, i omogućit će poljskom zrakoplovstvu gađanje meta unutar ruskog teritorija bez napuštanja vlastitog zračnog prostora.

- Predložena dostava oružja doprinijet će ciljevima vanjske i sigurnosne politike SAD-a kroz pomaganje u osiguravanju saveznika u NATO-u, stoji u priopćenju američke agencije za obrambenu suradnju.

- Poljska će ove pojačane vojne sposobnosti iskoristiti za odvraćanje regionalnih prijetnji, i za ojačavanje svojih sposobnosti napada zrak-zemlja, čime će povećati svoj doprinos budućim NATO operacijama.

Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak izjavio je kako su novi projektili, koji su dizajnirani za lansiranje s zrakoplova tipa F-16, ‘jedno od najmodernijih oružja u svijetu u ovom trenutku.’

- Stvarno ih želimo imati, rekao je Siemoniak.

Poljska je već potrošila pet milijardi dolara na američke lovce F-16, i očekuje se da će uskoro naručiti ili Eurofighter Typhoon ili lovce sljedeče generacije F-35.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:57