ZAJEDNIČKI STAVOVI

Obama i Cameron protiv radikalnog islama i Rusije

PETERSBURG, RUSSIA - SEPTEMBER 06: In this handout image provided by Host Photo Agency, (L-R) Enrico Letta, President of the Italian Council of Ministers, U.S. President Barack Obama, Australian Minister for Foreign Affairs Bob Carr and British Prime Minister David Cameron attend the second working meeting of the G20 heads of state and government, heads of invited states and international organizations at the G20 Summit on September 6, 2013 in St. Petersburg, Russia. Leaders of the G20 nations made progress on tightening up on multinational company tax avoidance, but remain divided over the Syrian conflict as they enter the final day of the Russian summit. (Photo by Sergey Guneev/Host Photo Agency via Getty Images)
 Handout / 2013 Host Photo Agency

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama zauzeo se u petak zajedno s britanskim premijerom Davidom Cameronom za nastavak "oštrih sankcija" Rusiji zbog podupiranja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Suglasni smo da treba nastaviti oštre sankcije Rusiji sve dok ne prekine agresiju u Ukrajini i podupirati Ukrajinu u provođenju važnih demokratskih i gospodarskih reforma", rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Cameronom u Bijeloj kući.

Cameron je pak ocijenio da je "Rusija odlučila pogaziti suverenitet jedne države. To prijeti našoj stabilnosti i blagostanju".

"Zato ćemo i ubuduće činiti pritisak na Rusiju kako bi se riješila ta diplomatska kriza", dodao je.

"Ujedno ćemo nastaviti pružati potporu Ukrajini na njezinu putu reforma, pa i kroz financijsku pomoć", zaključio je britanski čelnik.

Na proruskom separatističkom istoku Ukrajine u petak se širilo nasilje, s jedanaest novih žrtava u 24 sata dok se još ne zna kada se treba sastati skupina zadužena za mirovne pregovore.

Obama i Cameron obećavaju borbu protiv 'otrovne ideologije' radikalnog islama

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron obećali su u petak borbu protiv "otrovne ideologije" islamskih ekstremista i rekli kako se obavještajnim služabama mora dopustiti praćenje militanata online unatoč brige za privatnost.

Obama i Cameron su imali dvodnevne razgovore u Bijeloj kući dok u Europi raste zabrinutost prijetnjom koju predstavljaju ekestremisti nakon što je 17 ljudi ubijeno u napadima u Parizu, a belgijske vlasti provele racije protiv osumnjičenih terorista tijekom kojih je došlo do pucnjave.

"Suočeni smo s otrovnom i fanatičnom ideologijom koja želi izopačiti jednu od najvećih svjetskih vjera, islam, i proizvesti sukob, teror i smrt. S našim saveznicima suprotstavit ćemo joj se gdje god se pojavi", rekao je Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare s Obamom u Bijeloj kući nakon razgovora.

Obama je rekao da su on i Cameron prihvatili da obavještajne i vojne snage same ne mogu riješiti problem te da će zajednički raditi na "strategijama za suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu koji radikalizira novake i mobilizira ljude, posebno mlade, da se bave terorzmom".

Sposobnost ekstremista da komuniciraju online i šire propagandu za novačenje na internetu predstavlja izazov za vlasti.

"Mi ne želimo ići na mala vrata", da bismo došli do elektronskih komunikacija, rekao je Cameron. "Vjerujemo u prednja vrata kroz zakonske procese koji trebaju pomoći da naša zemlja bude sigurna".

Obama je rekao da američka vlada surađuje s tehnološkim tvrtkama kako bi se riješila pitanja privatnosti bez da se spriječe istrage.

"Društveni mediji internet su prvenstveni načini na koje ove terorističke organizacije komuniciraju", rekao je Obama.

Obama i Camweron su se isto tako suglasili da će provesti vojne vježbe i uspostaviti zajedničku "cyber ćeliju" kako bi se pripremili za slučaj hakiranja i razmijenili obavještajne podatke o tome tjednima nakon što je Sony hakiran za što je FBI optužio Sjevernu Koreju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:47