IZNENADNI POSJET

Obama doletio u Afganistan ranjenim vojnicima podijeliti odličja 'Purple Hearts'

Američki predsjednik trebao se susresti s afganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem, no zrakoplov zbog jake naoblake nije mogao sletjeti u Kabul. Obamu je u vojnoj zračnoj luci dočekao zapovjednik američkih snaga general David Petreus
 AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

BAGRAM - Američki predsjednik Barack Obama došao je u iznenadni posjet svojim trupama u Afganistanu. Sletio je u zračnu američku vojnu bazu Bagram , gdje su ga dočekali zapovjednik američke vojske u Afganistanu, general David Petraeus i veleposlanik SAD-a u Afganistanu Karl W. Eikenberry .

Predsjednik Obama trebao se susresti s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem , no predsjednički zrakoplov, Air Force One, zbog jake naoblake nije mogao sletjeti u Kabul.

Propao susret

Kako se nisu mogli susresti, američki će predsjednik s afganistanskim kolegom razgovarati preko sigurnog videolinka. Obamin zrakoplov sletio je u Bagram potpuno zamračen, poštujući sve sigurnosne protokole koji vrijede u ratnoj zoni.

Predsjednik je na sebi imao smeđu kožnu jaknu koju nose pripadnici američkoga zrakoplovstva i vestu te je bio bez kravate. Nakon što ga je dočekao na sletištu, general Petreus odveo ga je u vojnu bolnicu u Bagramu, gdje će Obama ranjenim vojnicima podijeliti odličja “Purple Hearts”.

Obraćanje vojnicima

Obamin savjetnik za osiguranje, Ben Rhodes, okupljenim je novinarima rekao da je put predsjednika u Afganistan planiran prije mjesec dana te da nije ništa iznenađujuće u njegovu posjetu američkim trupama. Obama na ovaj način želi zahvaliti vojnicima za njihovo hrabro držanje na bojišnici i biti s njima uoči božićnih blagdana, ustvrdio je Rhodes.

Obama se obratio pripadnicima 101 zračno-desantne divizije koja četvrti Božić provodi daleko od doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:09