PLAĆANJE SADRŽAJA

NY Times zatražio od Twittera da blokira profil koji je davao besplatne članke

The New York Times krajem ožujka kreće s naplatom članaka na internetu. 'Piratskom' profilu stao je na kraj optuživši ga za povredu zaštitnog znaka

Ukoliko ste mislili da ćete uspješno izbjeći ograničenje za čitanje 20 besplatnih članaka koje The New York Times planira uvesti sljedećeg ponedjeljka, 28.03., prevarili ste se.

U novom planu naplate sadržaja na svojim internetskim stranicama The New York Times pruža korisnicima besplatno čitanje 20 članaka nakon čega moraju platiti mjesečnu pretplatu. Međutim, ukoliko korisnik na članak dođe slijedeći poveznicu s neke druge stranice to se čitanje ne ubraja u 20 besplatnih.

Upravo bi u tome slučaju Twitter profil @FreeNYTimes mogao poslužiti svrsi. On bi na svoj zid postavljao svaki članak s Timesa kako bi taj profil postao 'besplatna odskočna daska'.

No, u Timesu su odlučili stati na kraj tome.

Uprava NYT-a danas je zatražila od mikroservisa Twitter da onesposobi profil @FreeNYTimes jer 'krši naš zaštitni znak ', objasnio je bio glasnogovornik Timesa.

Novinar Forbesa upitao ju ju što će Times napraviti s drugim načinima da se izbjegne plaćanje sadržaja. Na primjer, jednostavna aplikacija za internetski pretraživač ' NYTClean ' također pruža korisnicima besplatan pristup člancima. Glasnogovornica je objasnila kako je Times to očekivao te da će nastaviti promatrati situaciju i da za sada nemaju u planu naplaćivati takav pristup.

No, je li @FreeNYTimes zaista povrijedio zaštitni znak Timesa? Ukoliko pogledamo naziv profila i njegovu profilnu sliku (slika dolje) vidimo jasno gotičko slovo 'T' po kojem je The New York Times poznat. Vjerojatno tu dolazi do povrede zaštitnog znaka. Osim toga, pojam 'NYTimes' je identičan URL-u internetske stranice novina. U prijevodu, Times ima pravo u tim pogledima, no što ako netko otvori Twitter profil @NYBezveze te također počne slati poveznice na Timesove članke?

Brojne internetske stranice predlažu korisnicima povoljnije rješenje za naplatu sadržaja s kojim bi i Times bio zadovoljan. Neki od primjera je i manja pristojba. Ovog trenutka Times čitanje svojih članaka na internetu putem računala, pametnog telefona i iPada namjerava naplatiti 35 dolara što je vrlo pogodno tlo za razvoj 'crnog tržišta'.

Ta je cijena gotovo dvostruka veća od digitalne verzije Wall Street Journala i četiri puta veća od The Economista.

Istraživanje tržišta također pokazuje kako korisnici već sada nisu zadovoljni takvim planom te bi od 3349 ispitanika svega 252 (7,52 posto) pristalo na plaćanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 14:25