NOVA PRIJETNJA

NUKLEARNA UZBUNA U BELGIJI Likvidiran zaštitar jedne od dviju nuklearnih centrala, netko mu je ukrao propusnicu

Ove informacije stižu nakon što se zaključilo da su teroristi poželjeli napraviti 'prljavu bombu'
 Reuters

Belgijske se vlasti nalaze pod žestokim kritikama jer nisu uspjele spriječiti najnoviji napad, niti četiri mjeseca uhititi najtraženijeg bjegunca u Europi Salaha Abdeslama (koji im se skrivao doslovno pod nosom, na pet minuta hoda od svoje obiteljske kuće u briselskoj četvrti Molenbeek), no čini se da su time što su ga naposljetku ipak uspjeli ščepati spriječili mnogo razorniji i pogubniji džihadistički plan.

Sada se, naime, pokazuje da je belgijska džihadistička ćelija najvjerojatnije planirala izraditi nuklearnu "prljavu bombu".

To je zaključeno nakon što je u jednom od pretraženih stanova pronađen zabrinjavajući videomaterijal - deset sati snimke čelnog čovjeka belgijskog nuklearnog programa, direktora u Centru za istraživanje nuklearne energije u Molu u sjevernoj Belgiji, koji ima pristup radioaktivnim izotopima u državnom centru za nuklearno istraživanje. Džihadisti su, naime, postavili skrivenu kameru nasuprot njegovoj kući i motrili svaki njegov korak. Instalirali su je, navodi se, upravo braća samoubojice Ibrahim i Khalid el-Bakraoui, koji su se raznijeli u utorak. Ibrahim - na kojega su turske vlasti navodno prethodno upozoravale belgijske sigurnosne službe, tvrdeći da je on "strani džihadistički borac" koji je svojedobno uhvaćen na sirijskoj granici - svoj je samoubilački prsluk aktivirao na aerodromu Zaventem. Njegov se brat Khalid raznio u metrou, na stanici Maelbeek.

Stručnjaci nimalo ne sumnjaju u opasnost koja je prijetila.

- Kada počnete snimati nekoga tako kako su oni radili, logičan je zaključak da su željeli oteti tu osobu kako bi se domogli radioaktivnog materijala - izjavio je jedan dužnosnik Federalne agencije za nuklearnu kontrolu za britanski The Times.

Odmah nakon napada u utorak ujutro belgijski su mediji objavili da su evakuirane dvije tamošnje nuklearke. Bila je to čudna informacija, no sada sve sjeda na svoje mjesto. Ispostavilo se kako je spomenuta nadzorna snimka pronađena u policijskoj raciji u stanu supruge Mohameda Bakalija (28) iz Bruxellesa, koji je uhićen u studenome zbog sumnje da je pomogao u planiranju pariškog napada.

Bakali se sada pokazuje kao jedna od ključnih figura belgijske džihadističke ćelije. On je, pozivajući se na lažni "portugalski identitet", unajmljivao stanove koje su teroristi, među ostalim i Salah Abdeslam, koristili kao svoje sigurne kuće. Bio je vrlo blizak s Ibrahimom el-Bakraouijem kojega je ovaj spomenuo čak i u oproštajnoj poruci svojoj majci.

Sigurnost u dvije belgijske nuklearke Doel i Tihange dodatno je pojačana ovih dana. Čuva ih 140 vojnika, a pod nadzorom su i centar za istraživanja i kompanija koja se bavi medicinskim izotopima. Ukinute su i radne propusnice za ukupno 11 radnika u tim nuklearkama. One će raditi s manjim brojem ljudi kako bi se spriječila svaka mogućnost ulaska osoba koje za to nemaju dozvolu.

Stručnjak kojega su džihadisti pratili također se nalazi pod pratnjom. Radi njegove sigurnosti nije objavljeno ni njegovo ime.

Ubijen zaštitar nuklearke, ukrali su mu propusnicu

Dva dana nakon bombaških napada na zračnu luku i podzemnu željeznicu u Bruxellesu u kojima je ubijena 31 osoba te ranjeno preko 250 ljudi, ubijen je zaštitar koji je radio za belgijsko nuklearno postrojenje, a njegova je propusnica ukradena, izvijestio je u subotu belgijski radio.

Prema pisanju dnevnika Derniere Heure (DH), čim je otkriveno da je ukradena propusnica ubijenog zaštitara u nuklearki u dijelu Belgije Charleroi, ona je poništena.

Glasnogovornica policije je kazala da ne može komentirati taj slučaj zbog istrage koja je u tijeku. U zemlji koja je u visokom stupnju pripravnosti zbog ovotjednih terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, to je izvješće izazvalo dodatan strah zbog mogućeg pokušaja islamskih ekstremista da izvrše napad na nuklearno postrojenje ili da se dočepaju nuklearnog materijala.

DH je u četvrtak izvijestio da su bombaši samoubojice koji su se raznijeli u četvrtak u stvari planirali napad na jedno od belgijskih nuklearnih postrojenja, ali su zbog niza uhićenja ubrzali svoje planove i odlučili napasti glavni grad Belgije i EU.

Prošle godine su istražitelji otkrili video koji traje nekoliko sati i prikazuje kretanje direktora belgijskog istraživačkog nuklearnog programa. Video je otkriven prilikom pretresa jednog stana u sklopu istrage o islamističkom napadu na Pariz 13. studenoga u kojem je ubijeno 130 ljudi. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:26