NADZOR GRAĐANA

NSA NIJE KRŠILA ZAKON Prisluškivanje razgovora je zakonito

Slučaj programa masovnog nadzora telefonskih razgovora građana SAD-a vrlo vjerojatno ide na Vrhovni sud.

Savezni sudac u New Yorku ustvrdio je da je program praćenja izlista svih telefonskih razgovora svih ljudi u SAD-u od strane tamošnje Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) u skladu sa zakonom.

Time je išao kontra prijašnjih odluka nižih sudova što znači da je sve izvjesnije da će ovo pitanje, koje u američkoj i svjetskoj javnosti izaziva brojne kontroverze, završiti na Vrhovnom sudu.

Program je, inače, ranije ove godine razotkrio bivši američki obavještajac Edward Snowden.

Sudac William H. Pauley III prihvatio je zahtjev američkih vlasti i odbacio podnesak Američke unije za građanske slobode (ACLU) koja je tražila zaustavljanje masovnog nadzora.

Kako piše New York Times , Pauley je u odluci napisao da četvrti amandman na američki ustav, koji građanima garantira da neće biti predmetom nerazumnih pretraga, nije primjenjiv na ovo pitanje.

Spomenuo je i tvrdnje vladinih dužnosnika koji tvrde da su masovnim nadzorom dosad osujećeni brojni teroristički napadi. Uvjeren je da se prikupljeni podaci nisu koristili u druge svrhe.

Glasnogovornik američkog ministarstva pravosuđa odmah je pozdravio odluku iz New Yorka, ali je odbio dati detaljniji komentar.

Prije desetak dana sudac Richard J. Leon u Washingtonu u odvojenom je postupku zaključio da program nadzora vrlo vjerojatno krši spomenuti četvrti ustavni amandman. Spominjući u svojoj odluci i Georgea Orwella, vlastima je naredio da prekinu s nadzorom dviju osoba koje su mu podnijele zahtjev, ali izvršenje odluke je odgodio do isteka roka za žalbe.

U odluci je napisao da se programom krši 'stupanj privatnosti koji su ustavotvorci uglavili u četvrti amandman'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:36