MOLITVA U VATIKANU

NOVOGODIŠNJA PORUKA PAPE FRANJE Odlučno odbacio omiljenu tezu nekih vjernika iz Hrvatske

Pope Francis greets the crowd from the window of the Apostolic Palace overlooking St.Peter's square during his Angelus prayer on January 1, 2015 at the Vatican. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 ANDREAS SOLARO

Poglavar Katoličke crkve papa Frane posvetio je na Novu godinu i homiliju na svečanoj misi u Vatikanskoj bazilici sv. Petra i katehezu uz podnevnu Molitvu Anđelova pozdravljenja dvjema katoličkim svetkovinama 1. siječnja. Liturgijski to je Božićna osmina i blagdan presvete Marije majke Božje, a svjetovno to je 48. Svjetski dan mira.

Objašnjavajući da su Marija iz Nazareta i Crkva nedjeljivo povezane, da je Bogorodica majka ne samo Isusu nego i svakome čovjeku pa za njega majčinski posreduje kod Boga, da je i Crkva majka i da časti svetu Mariju kao majku Crkve, papa Bergolglio je odlučno i bez krzmanja odbacio ikakvu mogućnost da se do Isusa dođe drukčije nego kroz Crkvu.

Ukratko, on je odrešito odbacio tezu, koja se često može čuti i u nas, osobitu uz more i u gradovima, u ovom obliku: „Volim Boga, ali ne volim Crkvu, ne treba mi Crkva“ (ili još grublje: „Virujen u Boga, ne virujen u pope“).

Marija je i kraljica mira, njoj se utječemo za mir koji nam je nasušno potreban: i naš unutrašnji, i u obitelji, u ambijentu gdje živimo i radimo, u svijetu – rekao je Papa.

On je ponovio glavne teze iz svoje poruke za ovogodišnji katolički Svjetski dan mira, u kojoj se okomio na razne oblike ropstva – radnoga, seksualnoga, ekonomskoga itd. – zavapivši na sav glas: „Koliko li nevinih i koliko djece pati na svijetu! Gospodine, mir nam svoj daj!“ – slijedeći tako formulaciju koju je Isus izrekao na Posljednjoj večeri, po evanđeljima.

Papa je i na misi i kasnije na Trgu pozvao sve okupljene da zazovu Bogorodicu triput na glas, kako se činilo u prvotnoj Crkvi: „Sveta majko Božja! Sveta majko Božja! Sveta majko Božja!“

On je ponaosob pozdravio sve koji su za Svjetski dan mira organizirali povorke i marševe – a jedna od tih povorki, koja je kretala baš od Svetog Petra, dala je svemu tome razigran ton raznobojnim balonima, pjesmom, te višebojnim zastavama mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:54