ČOVJEK IZ SJENE

Novinari su uspjeli doznati sve o Johnu, misterioznom analitičaru koji je deset godina lovio i na otkrio bin Ladena

Analitičar John sudjelovao je u akciji uhićenja Kalida Šeika Muhameda te opsesivno tražio odgovor na pitanje gdje bi se to Osama htio sakriti

WASHINGTON - Soba američkog predsjednika Baracka Obame, okupljen je vrh države, tajnici za vanjsku politiku Hillary Clinton i obranu Robert Gates, načelnik glavnog stožera Mike Mullen, glavni savjetnici. Direktor Središnje obavještanje agencije (CIA) Leon Panetta uzima riječ, a onda se okreće jednom od prisutnih i kaže mu: “Nastavi, Johne”.

Oko 80 posto

I sredovječni analitičar Agencije počinje tumačiti okupljenima kako je CIA gotovo sigurna da se u kompleksu u pakistanskom gradu Abbottabadu skriva nitko drugi doli Osama bin Laden, tadašnji šef terorističke mreže al-Qa’ide. Obama ga na kraju pita koliko je siguran da je ondje Bin Laden. “Oko osamdeset posto”, kaže John, ističući kako ga nikad nisu uspjeli satelitski snimiti, ali da nikad nije bio tako siguran kao sada. Ostalo je povijest, Obama prihvaća njegovo mišljenje, pita Mullena je li vojska spremna preuzeti zadatak. Admiral odgovara potvrdno i šalje naredbu zapovjedniku posebnih jedinica, poznatih SEAL-ovaca koji su dovršili posao.

Ova priča s malo izmijenjenim imenima kao da je ispala iz jednog od špijunskih romana Toma Clancyja čiji je glavni lik Jack Ryan, analitičar iz CIA-e koji je prvi shvatio da je zapovjednik sovjetske podmornice odlučio prebjeći ili da je u Kolumbiji bila vođena operacija koja je izvan svih zakonskih okvira.

Veteran CIA-e

Upravo takav tip čovjeka je John s početka priče. Novinska agencija Associated Press nedavno je objavila opsežnu priču o njemu, veteranu CIA-e koji je deset godina iz sjedišta Agencije u Langleyju tražio Bin Ladena po svijetu. I bio je uvjeren da će ga naći.

Ime mu je, jasno, izmišljeno, ali riječ je o čovjeku koji se već ranije posebno istaknuo radeći u odjelima za Balkan i Rusiju. U ovom potonjem je stekao slavu kad je napravio profil tada novog ruskog lidera Vladimira Putina. Naime, bivšeg KGB-ova agenta mnogi su tada doživljavali kao još jedno prijelazno rješenje u doba kraja Jeljcinove vladavine. No, John je obavio dubinski analitički posao i zaključio da je riječ o osobi koja će čvrsto preuzeti vlast i upravljati Rusijom još godinama.

Tisuće dokumenata

Tu je John potvrdio svoju najveću kvalitetu - sposobnost da uoči važnost na prvi pogled nevažnih detalja. “On je uvijek mogao dati šire implikacije svih detalja koji smo prikupljali”, rekao je za AP John McLaughlin, bivši zamjenik direktora CIA-e.

Nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine John prelazi u protuteroristički odjel i tada kreće njegov sustavni, analitički lov na Bin Ladena. Johnu je tijekom tih deset godina, kako navodi AP, bilo nuđeno i promaknuće, ali je odlučio ostati u svom odjelu dok ne ispuni svoj cilj - nađe najtraženijeg terorista. Upravo je on odigrao ključnu ulogu u svim značajnim uhićenjima terorista ( Abu Zubajad, Abd al-Naširi, Halid Šeik Muhamed). No, glavna je meta bila na slobodi.

On i njegov tim iščitavali su i analizirali tisuće i tisuće dokumenata kako bi pronašli bilo kakav trag - posljednji koji su imali bilo je skrovište u Tora Bori, planinskom dijelu Afganistana. Osim toga, John se bavio svakim aspektom života Bin Ladena kako bi mogao odgovoriti na ključno pitanje: kakvo bi sklonište potražio takav čovjek. Članovima tima stalno je govorio da moraju provjeravati svaku informaciju o svim članovima obitelji i suradnicima koji bi mogli biti u kontaktu s Bin Ladenom. “On je negdje tamo, a mi ćemo tamo doći”, bila je njegova omiljena rečenica.

Njegov je ugled u Agenciji iz godine u godinu rastao. Jedan od umirovljenih Johnovih šefova rekao je da, iskreno, nikad nije znao koji je točno Johnov položaj. “Znao sam samo da je to čovjek kojeg sam na svakom sastanku slušao”, rekao je za AP.

Trag kurira

I onda konačno proboj. Žena iz odjela, kojoj AP ne navodi ime, ulazi 2007. godine u trag kuriru u kojeg je Osama imao puno povjerenje, Abu Ahmedu a-Kuwajtiju. I svi su primili tog traga, gotovo opsesivno, uvjereni da će ih dovesti do cilja. U kolovozu prošle godine napokon su ga locirali u Abbottabadu, CIA je potom poslala tim u kuću u blizini Bin Ladenova kompleksa i čekala se konačna potvrda.

Ona nije stizala, ali Obama je konačno bio uvjeren. A John je ljudima iz svog tima govorio: “Do posljednjeg trenutka, ako imate bilo kakvu informaciju koja bi govorila da to nije on, morate je iznijeti prije nego što riskiramo američke živote”. Nitko nije pronašao takvu informaciju. John je dva dana nakon operacije pratio Panettu u Senat, pred nadležni odbor. I ondje je taj uvijek smireni i suzdržani analitičar konačno popustio - kad je počeo iznositi detalje operacije odjednom se zagrcnuo, zastao i zaplakao.

Tragedija u Khostu jer nije bilo Johna

WASHINGTON - John je cijelo vrijeme svog “lova” bio izuzetno oprezan i nikad nije brzao sa zaključcima, tražio je od tima da se prouče svi mogući podaci i sve informacije. Upravo obrnuto se dogodilo CIA-inoj isturenoj ćeliji u afganistanskom Khostu. Naime, tamošnji su operativci stupili u kontakt s osobom, jordanskim liječnikom, koji je tvrdio da ima podatke o boravištu Osame bin Ladena. Operativci su bili presretni, obavili su provjeru izvora koja je bila zadovoljavajuća - ali nije bila dovoljno dubinska, preciznije nije rađena dovoljno dugo - i požurili organizirati sastanak kako bi što prije dobili informaciju. Liječnik je došao u vojnu bazu, bio je samo ovlaš pretražen i čim su mu se približili agenti aktivirao je eksploziv koji je imao na sebi. On je, naime, radio za jordansku tajnu službu, ali je tijekom godina stupio u kontakt s al-Qa’idom te je radio i za njih.

Klasični dvostruki agent.

U toj je tragediji poginulo sedam agenata, uključujući i šeficu isturene ćelije. Riječ je o jednoj od najvećih tragedija u povijesti Agencije - vrlo rijetko je u jednom napadu poginulo toliko operativaca.

Analize operacije su pokazale da je u cijelom slučaju nedostajo netko poput Johna - analitičar koji će dubinski pregledati sve dostupne informacije i usporavati terenske operativce. Iako takve situacije izazivaju tenzije između onih koji sjede u hladovini Langleya i onih koji riskiraju živote na terenu, izvješće o operaciji je potvrdilo da je upravo to nedostajalo. Johnova analitičnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:23