MISTERIOZNI ZATVORENIK

Novinari ABC-ja otkrili najstrože čuvanu tajnu Izraela: Bezimeni samoubojica iz Mossadova zatvora njihov je agent iz Australije

Misteriozni “Zatvorenik X” koji je u prosincu 2010. počinio samoubojstvo u strogo čuvanom izraelskom zatvoru Ayalon bio je australski državljanin Ben Zygier koji je radio za izraelsku obavještajnu službu Mossad, a razloge zbog kojih je završio u zatvoru i točne okolnosti njegove smrti izraelska država i dalje čuva obavijene velom stroge tajne.

Sve ove informacije otkrila je u utorak australska televizijska postaja ABC u svojoj emisiji “Strani dopisnik” i time izazvala pravi potres u Izraelu, ali i Australiji. Novinar Trevor Bormann uložio je deset mjeseci istraživanja u cijelu priču i složio polusatni prilog kojim je dirnuo, kako tvrdi, u jednu od najpomnije čuvanih tajni Mossada.

Zygier, koji je imao još dva imena - hebrejsko Ben Alon te Ben Allen koje mu je pisalo na australskoj putovnici, bio je star 34 godine kada se ubio. Bio je oženjen s izraelskom državljankom s kojom ima dvoje djece. Njegova australska obitelj živi u predgrađu Melbournea i vrlo je poznata i ugledna u tamošnjoj židovskoj zajednici.

Kako je izvijestio Bormann, Zygier je bio jedan od australskih Židova koji je radio za Mossad, a izraelska tajna služba regrutirala je nekoliko ljudi iz Australije i s Novog Zelanda jer su državljani tih zemalja imali slobodan pristup u državama Bliskog istoka i na njih se nije gledalo s nepovjerenjem.

Kao i drugi Mossadovi agenti iz Australije, Zygier je dobio putovnicu s novim prezimenom koje zvuči više anglosaksonski kako bi odrađivao tajne zadatke.

Bormann je otkrio da se agent Mossada 2010. našao u zatvoru Ayalon iz potpuno nepoznatih razloga. Pod najstrožim mjerama osiguranja bio je zatvoren u posebnom krilu, u ćeliji koja je svojedobno napravljena za Yigala Amira, židovskog desničarskog radikala koji je 1995. u atentatu ubio izraelskog premijera Yitzhaka Rabina.

U tom je zatvoru Australac bio potpuno izoliran, čak ni čuvari nisu znali njegov identitet, nije mu bilo dopušteno primati posjete niti je imao pravo na odvjetnika.

Unatoč sofisticiranom videonadzoru, namijenjenom upravo sprečavanju zatvorenika da počine samoubojstvo, Zygier je 15. prosinca 2010. pronađen obješen u svojoj ćeliji.

Nije pokazivao znakove života, a čuvari su ga bezuspješno pokušali reanimirati. Poslije tjedan dana pokopan je na židovskom groblju u predgrađu australskoga grada Springvalea. Kada su radili prilog, novinari ABC-ja pokušali su kontaktirati s nekim od članova njegove australske obitelji, ali baš nitko od njih nije pristao na razgovor za medije.

Svoj komentar cijelog slučaja, međutim, novinaru Bormannu dao je australski ministar vanjskih poslova Bob Carr koji je izjavio da njegovo ministarstvo nije ništa znalo o Zygierovoj sudbini te će on tražiti objašnjenje od Izraela o misterioznoj smrti australskog državljanina u zatvoru Ayalon.

Carr je također rekao da Australija nije mogla intervenirati u tom slučaju jer Zygierova obitelj uopće nije upozorila konzularne vlasti u Izraelu ili Australiji o njegovu uhićenju. Izraelski je dnevni list Haaretz, međutim, jučer objavio kako je Carr naposljetku ipak priznao da su njegovo ministarstvo i australske objavještajne službe bili obaviješteni o Zygierovu uhićenju.

Bormann je pokušao u svojem prilogu otkriti ili barem naslutiti razlog zbog kojega je Mossadov agent uhićen, ali bez uspjeha. Warren Reed, australski obavještajac, rekao je novinaru kako to možda nikada niti neće biti otkriveno.

- Očito je riječ o špijunaži, možda čak i izdaji. Kako god bilo, sigurno je u igri neka veoma, veoma osjetljiva informacija koja bi, ako se otkrije, predstavljala trenutačnu prijetnju po sigurnost Izraela. Mislim da to nikada nećemo saznati - izjavio je obavještajac.

Izraelske su vlasti prije zabranile medijima i svim institucijama objavu i komentar informacija o cijelom slučaju, ali je ta zabrana jučer ukinuta pa je tako Haaretz objavio nove podatke o misterioznoj smrti Mossadova agenta.

Inače, američki bloger Richard Silverstein, poznat po blogu na kojemu često objavljuje ekskluzivne informacije, 2010. je objavio podatak da je “Zatvorenik X” zapravo bio Ali-Reza Asgari, iranski general koji je svojedobno prebjegao u Izrael. Sada Silverstein tvrdi da mu je ta informacija podmetnuta kako se mediji ne bi bavili pravom pričom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:16