DANI ZA ŽALOVANJE

Novi Zeland odobrio ženama i njihovim partnerima slobodne dane nakon spontanog pobačaja: ‘To je gubitak‘

‘Jako dugo smo šutnjom i stigmom, prisiljavali žene - prvenstveno žene - da se zapravo pretvaraju kao da se to nije dogodilo‘
Parlament Novog Zelanda
 Rafael Ben-ari/Alamy/Alamy/Profimedia

Parlament Novog Zelanda jednoglasno je izglasao da se majkama i njihovim partnerima daju tri dana odsustva zbog spontanog pobačaja ili mrtvorođenog djeteta, piše Guardian.

Saborska zastupnica Ginny Andersen, koja je predstavila zakon, rekla je da će se roditeljima omogućiti da se pomire sa svojim gubitkom, a da za to ne moraju koristiti bolovanje. 'Tuga koja dolazi s pobačajem nije bolest; to je gubitak', rekla je. 'Za taj gubitak treba vremena - vremena da se oporavimo fizički i mentalno; vrijeme za oporavak s partnerom.'

Zakoni se primjenjuju na roditelje, njihove partnere i roditelje koji planiraju dobiti dijete usvajanjem ili surogat majčinstvom.

Anderson je odala počast književnici iz Dunedina, Kathryn Van Beek, koja se obratila svom lokalnom zastupniku nakon što je doživjela pobačaj i potaknula promjenu zakona: 'Pobačaj je čudno, tajno rođenje koje je ujedno i smrt', napisala je tada Beek.

Parlamentarna zastupnica Zelenih, Jan Logie, rekla je da će zakon ići na neki način prema rušenju tabua i zakona šutnje koju mnoge žene još uvijek podnose nakon što izgube trudnoću.

'Ta šutnja koja je nanijela toliko štete djelomično je prekinuta ovom raspravom i pažnjom parlamenta', rekla je Logie.

Rekla je da je svaka četvrta novozelandska žena pobacila, a oko 20.000 žena svake godine izgubi trudnoću uslijed pobačaja ili se rodi mrtvo dijete.

'To je normalno iskustvo, ali normalno ne znači lako; ne znači bez boli. Ali već smo dugo, šutnjom i stigmom, prisiljavali žene - prvenstveno žene - da se zapravo pretvaraju kao da se to nije dogodilo.'

Ovaj zakon se ne odnosi na žene koje su trudnoću namjerno prekinule pobačajem. Nacionalna zastupnica Erica Stanford rekla je da se, iako je podržala prijedlog zakona, osjeća nelagodno zbog 'tuge i tjeskobe i traume doživljene tijekom pobačaja i činjenice da nije uključen u ovaj zakon'.

Novi Zeland nije prva država na svijetu koja je napredovala u zakonodavstvu i odobrila dopust zbog spontanog pobačaja. Indijski zakon propisuje da žene imaju pravo na šest tjedana odmora ako pobace bebu, ali budući da se velika većina zaposlenih žena bavi neformalnim poslovima, malo je onih koji se tim slobodnim danima mogu koristiti.

Neke druge zemlje imaju odredbe za plaćeni dopust ako žena rodi mrtvorođeno dijete.

U kanadskoj provinciji Ontario ako žena izgubi dijete 17 tjedana ili manje prije termina, ima pravo na 17 tjedana neplaćenog trudničkog dopusta.

U Velikoj Britaniji pobačaj prije kraja 24. tjedna trudnoće ne ispunjava uvjete za dopust zbog žalosti, ali mrtvorođeno dijete rođeno nakon tog datuma znači da majka ima pravo na rodiljni dopust i pripadajuću plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:43