SRBIJA IH IZJEDNAČILA

Novi rat: PARTIZANI blokirali isplatu penzija ČETNICIMA. Preživjeli pripadnici snaga Draže Mihailovića žale se da ne mogu do svojih prava

Srbija je još 2005. zakonski izjednačila četnike s partizanima i dopustila im da primaju boračke penzije kao sudionici antifašističkog pokreta, no nijedan preživjeli borac Draže Mihailovića do danas nije uspio ostvariti to pravo.

Beogradski Blic piše da je dosad oko 3000 pripadnika Kraljevske vojske u otadžbini podnijelo zahtjeve da im se prizna borački status, no dalje od toga se nisu makli jer ih blokira SUBNOR, Savez organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata koji okuplja bivše partizane.

Sporne odredbe

- Problem je iskrsnuo zbog toga što bi subnorovci trebali četnicima odobravati penzije. Zakon je predvidio osnivanje Vladine komisije za boračka pitanja, tri člana imenuje SUBNOR, a četiri Skupština Srbije. SUBNOR je odbio imenovati svoje predstavnike uz objašnjenje da oni ne priznaju Ravnogorski pokret kao antifašistički - objasnio je za Blic Ljubiša Veličković, šef Odjela za boračko-invalidska pitanja Ministarstva rada i socijalne politike.

- Kakve su šanse da jedan član SUBNOR-a glasa za to da četnik dobije penziju? Nikakve! - žali se potpredsjednik Ravnogorskog pokreta Dragan Bogdanović. A nije to jedina prepreka četniku koji želi dobiti status antifašističkog borca i pripadajuću boračku penziju. Da bi netko dobio status borca, uz papirnate dokaze, mora imati dva stara borca za svjedoke. To bi značilo da bi četnik morao naći dva partizana koji će svjedočiti za njega!

Zbog toga četnici ostaju bez niza prava koja im je zakon udijelio, npr. posebnog dodatka za nositelje Spomenice Ravnogorskog pokreta. No, SUBNOR ne želi popustiti.

- Kako mogu tražiti od nas, s kojima su se četnici cijelo vrijeme tukli, da priznamo da su to antifašisti? Neka im taj status daju Nijemci i ljotićevci, s kojima su bili zajedno - poručuje Miodrag Zečević, predsjednik SUBNOR-a. U sličnoj situaciji u BiH, kad su srpski ratni veterani ostali bez ikakvih primanja, hrvatski i bošnjački branitelji solidarno su od svojih penzija dio izdvojili za pomoć srpskim kolegama.

Čekaju se izbori

No, u Srbiji boračka solidarnost očito nije na toj razini, a repovi koji se vuku iza Drugog svjetskog rata dugački su više od 50 godina.

Kako bi se problem maknuo s mrtve točke, Ministarstvo rada i socijalne politike predložilo je izmjenu zakona tako da se iz procedure izbace i SUBNOR i komisija. Međutim, za tako nešto još nema političke volje pa će četnici u borbi za svoja prava morati pričekati nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:03