PREDSJEDNIK I BIZNISMEN

NOVI POSLOVNI POTHVAT TRUMPA U grad koji je dosad bio sinonim za dosadu dovest će 20 tisuća bogataša koji će ga pretvoriti u centar luksuznog života

'Sve se u gradu mijenja s dolaskom novog predsjednika. Točno se zna koji će frizerski salon postati najposjećeniji u gradu, a koji će propasti. U kojim ćeš restoranima poželjeti biti viđen, a koje ćeš izbjegavati. Ponekad mi se čini da živimo u selu čija su pravila ponašanja određena karakterom obitelji koja živi u Bijeloj kući', rekla mi je jedna producentica CNN-a
 Carlo Allegri / REUTERS

Kada mi je, jednog zimskog jutra potkraj 2014., Donald Trump Junior suptilno najavio da će se njegov otac kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, moj novinarski njuh bio je dovoljno istančan da predložim uredniku da to istakne u naslovu. Ipak, nedovoljno istančan da uistinu pojmim da se Donald Trump sprema za osvajanje Amerike.

Ono što nisam znala jest da je tada već krenuo postupak gradnje Trump International Hotela u Washingtonu, pravog dragulja na njegovoj raskošnoj nekretninskoj kruni. Trošna zgrada pošte iz 19. stoljeća, u samom središtu grada na Pennsylvania Avenue, bila je trn u oku svakom američkom nekretninskom magu koji, svjestan oskudnosti povijesnih zgrada u SAD-u, ne trpi njihovo propadanje. U utakmici za akviziciju i prenamjenu zgrade Trumpov projekt, predvođen njegovom kćeri Ivankom, dobio je znatnu prednost i gradski oci slavili su njujorškog poduzetnika u njegovoj ideji da zgradi pošte vrati sjaj. Malo tko je mogao naslutiti da će točno dvije godine kasnije, u studenome 2016., otvaranje hotela čiji je luksuzni interijer i spektakularni eksterijer mogao samo nadmašiti očekivanja građana Washingtona i njegovih gradskih oca, proći bez ranije viđenog aplauza njegovu vlasniku.

Na svečanom otvaranju hotela, koje sam pratila iz prvih redova, nije bio nitko od onih koji su osigurali dozvole za njegovu izgradnju, nitko od predstavnika gradskih vlasti kojima je, iz inata ili ne, Ivanka Trump u svome govoru svejedno zahvalila na podršci. Umjesto njih, prisutni su bili Trumpovi suradnici, politički sljedbenici i novinari. Nikada ranije na jednom otvaranju hotela nije viđeno toliko televizijskih kamera, nikada toliko interesa za riječi njegova vlasnika.

Trumpov simbol

No, Donald Trump nikada nije ni bio uobičajeni hotelski mag, a svečanost nije bila uobičajena svečanost otvaranja hotela. “Došao sam ovdje kako bih pružio podršku svojoj djeci, osobito Ivanki, na ovako sjajno obavljenom poslu i to mi je važno. Osim toga, došao sam vam pokazati što se može napraviti, i to prije roka i s manjim budžetom. Koliko ste puta tih pet riječi čuli u američkoj vladi?” rekao je Donald Trump.

S izgradnjom Trump International Hotela Washington - hotela sa 263 sobe i 35 apartmana u koji je uloženo 200 milijuna dolara - očito se požurilo kako bi bio u punoj funkciji prije izbora, a kako bi poslužio kao simbol onoga što bi ovaj republikanski kandidat mogao učiniti za Sjedinjene Američke Države i Trump to nije skrivao. No, desetak dana prije izbora sve su oklade bile na Hillary. Dok sam promatrala Trumpa kako nam se samouvjereno obraća i pobjedonosno maše, pitala sam se je li čovjek u zabludi ili samo dobar glumac. Nitko od kolega sa CNN-a, CNBC-a i iz vodećeg američkog tiska nije vjerovao da Trump ima šanse postati američki predsjednik. Neki su išli toliko daleko da su njegov čin smatrali potezom očajnika koji zna da gubi pa vodi PR kampanju za svoje hotele, kako bi vratio barem dio uloženih sredstava. Trump nije krio da bi, u slučaju gubitka izbora, čitavu stvar smatrao groznim gubitkom vremena i novca. No, stvar s Trumpom je da je rijetko gubio.

Washington je neobičan grad. Nigdje na svijetu nije prisutnija međuovisnost visoke politike i svakodnevnog života. Dnevni ritam određen političkom dinamikom, gradska elita vladajućom strankom, a sveopća atmosfera karakterom aktualnog predsjednika. Kada govore o prošlosti svoga grada i svojoj osobnoj prošlosti, lokalci govore o Clintonovu Washingtonu, Washingtonu Busha Starijeg, Busha Mlađeg, Obaminu Washingtonu. Grad koji sam zatekla krajem prošle godine i dalje je pripadao Obami. Najizbirljivije dame u gradu nosile su kreacije Marie Pinto, omiljene dizajnerice Michelle Obame, i nepisano je pravilo bilo da je svako razmetanje u javnosti nepoželjno.

“Nitko ne treba znati da nosim Dior, ne želim to oglašavati, ovo nije Kalifornija. Ali, oni koji trebaju znati, znat će, bez brige”, tada mi je rekla jedna lokalna lobistica.

Modno ludilo

U gradu u kojem je moda u znaku strogih kostima i koji se ne čini dijelom modnog ludila poput New Yorka ili Londona, nalaze se neki od najvećih butika visoke mode. Poput Christiana Diora, čiji se najveći butik u Americi ne nalazi u New Yorku ili Los Angelesu nego u centru Washingtona.

“Sve se u gradu mijenja s dolaskom novog predsjednika. Točno se zna koji će frizerski salon postati najposjećeniji u gradu, a koji će propasti. U kojim ćeš restoranima poželjeti biti viđen, a koje ćeš izbjegavati. Ponekad mi se čini da živimo u selu čija su pravila ponašanja određena karakterom obitelji koja živi u Bijeloj kući”, rekla mi je jedna producentica CNN-a koja se prije petnaest godina iz rodne Kalifornije doselila u Washington. Možda zbog svoje republikanske naklonosti koja je rijetka u ovome gradu, govori mi da će promjena biti povoljna za grad, jer je posljednjih nekoliko godina postalo dosadno.

Obama nije tip za socijalizaciju i druženja, stoga se i društveni život grada nekako uspavao, govori mi. Isto potvrđuje John Arundel, koji je svojevrsni lakmus-papir društvenog života Washingtona. Kao urednik najstarijeg luksuznog časopisa u gradu Washington Life njegov je posao biti u središtu svih društvenih događanja. U samo jednoj večeri Arundel se morao odazvati na tri pozivnice za događanja, koja se po običaju uglavnom odvijaju u hotelima. Na jednom od njih bila je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser, na drugom smo ćaskali sa skupinom direktora luksuznih hotela, na trećom s vodećim dopisnicima iz Bijele kuće. Ne postoji društveni događaj u gradu na kojem Arundel nije prisutan, kaže mi. Stoga zna o čemu govori kada kaže: “Barack i Michelle Obama nikada nisu ulagali vremena ni truda da postanu dio društvene garniture Washingtona. U osam godina ne mogu reći da sam ih sreo na jednom društvenom događanju, bilo da se radilo o nečijoj zabavi ili o odlasku u kazalište. To će se za koji dan promijeniti”, govori mi znakovito se smješkajući.

Osjetne promjene

Kada smo se posljednji put sreli uoči predsjedničkih izbora i na dan inauguracije kada smo razgovarali, Washington više nije isti grad, govori mi. Promjene nisu samo osjetne, nego i vidljive. U njegovoj ulici upravo se preuređuje kuća u koju se useljava Ivanka Trump s obitelji. Najtraženije adrese u gradu su u fazi preuređenja.

“I prije nego što je službeno postao predsjednik, Donald Trump već je počeo mijenjati socijalnu dinamiku Washingtona. Prodaja luksuznih nekretnina već je porasla, o čemu svjedoče i oglašivači koji pune naše stranice. Morate shvatiti da tipičan stan u gradu stoji između 500.000 i 700.000 dolara, a ljudi koje Trump dovodi u svoj kabinet i u grad su sve multimilijunaši koji i ne gledaju nekretnine ispod deset milijuna dolara”, kaže Arundel.

Očekuje kako će se grad prilagoditi opskrbi onih s velikim apetitima, što će uključivati otvaranje novih restorana i luksuznih butika. Oni koji dolaze navikli su na socijalni repertoar Manhattana koji će, nema sumnje, dovesti u grad.

“Ovo je šesta inauguracija koju pratim iz prvih redova i šesti predsjednik kojeg imam prilike poznavati. Mogu vam samo reći da je ova inauguracija bila kao ni jedna do sada - kada 70% građana navija za demokratsku kandidatkinju, onda se to i osjeti. Atmosfera je manje uzbudljiva, ulice su praznije. U petak sam obitelj vodio na paradu i bez problema smo se vozili javnim prijevozom, bilo je mjesta i za sjedenje. Na dan Obamine inauguracije to bi bilo nezamislivo”, govori Arundel.

Velika je zabrinutost za sigurnost, jer je inauguracija okupila gotovo jednak broj obožavatelja i prosvjednika.

“Prije nekoliko dana bio sam u Trumpovu novom hotelu u gradu gdje je ispred mojih očiju prosvjednik zapalio ruksak koji je nosio na leđima. Kada je istoga dana puknuo jedan od balona pripreman za inauguraciju, možete zamisliti kako smo se svi uplašili! Nikada ranije nisam osjetio takvu napetost uoči inauguracije”, prisjeća se.

Istovremeno, Trump nije predsjednik koji bi bio usporediv s četrdesetčetvoricom prije njega, kaže.

“Priča se o tome da Donald Trump čak i neće živjeti u Bijeloj kući. Zamislite, ponos grada sa 5000 kvadrata i stotinu članova posluge, no čuo sam da je za Trumpa, u usporedbi s njegovim domom u Trump Toweru, Bijela kuća rupa. Također sam čuo da će već ovaj vikend, kako bi se odmorio od inauguracije, Trump provesti na Floridi, u svom luksuznom resortu Mar-a-Lago. Što reći, tip ima svoje luksuzne navike i teško će ih se odreći”, kaže Arundel.

Samo lojalnost

Prema njegovoj procjeni, proteklih mjeseci čak 70 posto gradskog establishmenta su demokrati koji su navijali za Hillary. Od republikanaca njih 30 posto nije bilo za Trumpovu pobjedu. To će se, vjeruje, odraziti na preraspodjelu utjecaja u gradu, gdje tradicionalni establishment to više neće biti.

“Razgovarao sam s Trumpom više puta i svaki put sam donio jednak zaključak. To je čovjek kojem je lojalnost ispred svega ostaloga. On je predsjednik koji prati tko je bio na njegovoj strani i dobro pazi da se okružuje samo onima koji su bili i jesu uz njega 100 posto. Stoga očekujem da će u godinama koje dolaze ovo biti Trumpov grad”, komentira Arundel. Karakternu crtu o kojoj govori potvrđuje činjenica koju sam čula iz Trumpova inauguracijskog stožera: ime svakog uzvanika na jedan od tri inauguracijska bala osobno je pregledao i odobrio Donald Trump. Radi se o barem 20.000 imena. U danima možda najambicioznijeg rasporeda u njegovu životu, poznati perfekcionist Trump ništa nije prepuštao slučaju. Na popisu naslovljenom “Friends & Family”, prijatelji i obitelj, našao se i hrvatsko-američki poduzetnik Vladimir Kraljević, koji je u pratnji supruge Marije prisustvovao svečanim inauguracijskim balovima.

Kraljevića s Trumpom veže višegodišnje partnerstvo s licencom za Miss Universe, donedavno u Trumpovu vlasništvu, i desetljetno prijateljstvo. I u danima kada postaje najmoćniji čovjek najmoćnije svjetske velesile, Donald Trump ne zaboravlja svoje prijatelje. Ispred mojih očiju izvukao se iz obrambenog zida svojih čuvara kako bi pozdravio Kraljevića i slikao se s njim. Nekoliko dana prije inauguracije Trumpova desna ruka Kellyanne Conway primila ga je u Trumpovu uredu u New Yorku i dan uoči inauguracije pronašla vremena da s njim popije kavu i pritom je, među ostalim, prelistala Gloriju koju joj je uručio kako bi pronašla članak o sebi.

“Trump nikada ne zaboravlja svoje prijatelje koji su mu godinama lojalni”, rekao je Vladimir Kraljević. Novom predsjedniku, kojem nacionalni i međunarodni mediji i dalje nisu naklonjeni, svi ipak priznaju glamur koji već dovodi na gradsku scenu.

“Donald Trump je flashy tip, on se voli pokazivati, voli biti okružen lijepim stvarima i lijepim ljudima. Voli se družiti i zabavljati s ljudima svog društvenog nivoa”, o novom predsjedniku kaže Arundel. Siguran je da će Washington postati daleko sjajniji grad, koristeći englesku poštapalicu “bling”.

“Očekujem veliko povećanje gradskog tržišta luksuza, dostupnost ekstravagantnih predmeta, ne samo za Trumpa nego i za njegove ljude. Washington je na tragu da postane najglamurozniji grad u Americi. To još nismo doživjeli”, kaže. Za njega osobno to su dobre vijesti jer Washington Life će imati napretek tema i događanja s kojih će izvještavati.

Najveći aduti

Tijekom razgovora koji spominjem na početku teksta Donald Trump Junior, koji je otvoren, skroman i pristojan te dokaz da su Trumpova djeca jedan od njegovih najvećih aduta - pitala sam ga kakva bi njegova obitelj bila prva obitelj. Donald Junior nije mogao da se ne nasmije. Prva obitelj kao ni jedna ranije. S dvije bivše supruge u publici, predsjednikom okruženim svojom djecom iz prvog, drugog i trećeg braka i unučadi od koje je njegov najmlađi sin tek neznatno stariji, prva dama bivša manekenka s drugog kraja svijeta, najstariji predsjednik u povijesti, a hiperaktivniji od svojih prethodnika. “Mi nismo savršeni”, rekao mi je Trumpov najstariji sin, koji je u međuvremenu postao čelna osoba njegova poslovnog carstva.

Bilo je tu svega; on sam bio je jedva tinejdžer kada je svjedočio bolnom razvodu svojih roditelja koji se mjesecima nije micao s naslovnica tabloida, kada je bio dječak, najradije je vrijeme provodio s bakom i djedom u Češkoj jer roditelji koji su gradili nekretninsko carstvo za njega nisu imali puno vremena. No, i ovdje na vidjelo dolazi Trumpova oda lojalnosti. Unatoč svemu, obitelj je na okupu, zajednički su se borili za Trumpov ulazak na, kako je sam rekao, “najbolju adresu u gradu”. U susjedstvu se nalazi njegov novi hotel, a nekoliko ulica dalje novi dom njegove kćeri Ivanke. Dragi ljudi ponovno su na okupu. Iako je New York oduvijek bio Trumpov grad, sada to postaje Washington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:47