PRED KOPTSKOM CRKVOM

Novi napad na kršćane na Bliskom istoku: Bomba u Egiptu ubila 21 vjernika

Ljutiti Kopti potom su krenuli prema obližnjoj džamiji, pa su izbili i sukobi s muslimanima
 AFP

ALEKSANDRIJA - Najmanje 21 osoba poginula je kada je pola sata nakon ponoći na Novu godinu u pravoslavnoj koptskoj crkvi u egipatskoj Aleksandriji eksplodirala bomba.

Razbacani dijelovi tijela

Više od tisuću ljudi prisustvovalo je novogodišnjoj misi i upravo su se počeli razilaziti kada se začula snažna eksplozija. U prvim se policijskim izvješćima tvrdilo da je eksploziv bio u automobilu parkiranom ispred crkve, no egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova potom je priopćilo da je vjerojatnije da je napad izveo bombaš samoubojica .

- Sve što sam vidio bili su posvuda razbacani dijelovi tijela, noge i komadi mesa - rekao je ranjeni 17-godišnjak Marco Butros.

Potom su ljutiti kršćani krenuli prema obližnjoj džamiji te iz nje počeli izbacivati knjige na ulicu, pa su izbili sukobi s muslimanima. Obje su strane bacale kamenje i boce dok se nije umiješala policija. Guverner Aleksandrije Adel Labib za eksploziju u koptskoj crkvi optužio je al-Qa’idu, podsjećajući na nedavne prijetnje te terorističke skupine da će napasti kršćane u Egiptu.

Zatočene žene?

Al-Qa’ida u Iraku, naime, za više je svojih nedavnih napada na kršćane u Iraku kao razlog navela - egipatske Kopte, najveću kršćansku zajednicu na Bliskom istoku, koja u Egiptu čini 10 posto stanovništva. Al-Qa’ida ih optužuje da su zatočili dvije kršćanke koje su se navodno preobratile na islam da bi se mogle razvesti od svojih muževa, što u Koptskoj pravoslavnoj crkvi nije dopušteno. Kopti priznaju da su žene stavili u izolaciju, ali ne protiv njihove volje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:39