KOBNI LET MH17

NOVI DRAMATIČAN ZAPLET Ministar iznenadio javnost otkrićem o srušenom Boeingu

 AFP

Najmanje jedan putnik zrakopova Malaysia Airlinesa koji je srušen u Ukrajini imao je na licu masku s kisikom kada je njegovo tijelo pronađeno, otkrio je nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans.

Novi detalji strašne nesreće sugeriraju da su neki putnici na letu MH17 bili pri svijesti nakon što je zrakoplov pogođen projektilom zemlja-zrak u blizini ukrajinsko-ruske granice 17. srpnja, javljaju strani mediji.

Zrakoplov je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur kada se srušio u blizini Toreza u području Donjecka. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade Boeinga 777. Među njima su bila 193 Nizozemca i 43 Malezijca, među kojima 15 članova posade.

Nizozemski ministar iznio je nove informacije prilikom intervjua na nacionalnoj televiziji.

- Nisu mogli vidjeti da prema avionu ispaljen projektil, ali znate li da su neki putnici imali masku s kisikom na licu. Dakle, imali su vremena to učiniti, rekao je Timmermans.

Istražitelji su nekoliko tjedana nakon nesreće otkrili da su svi putnici i članovi posade odmah poginuli ili su ostali bez svijesti u nekoliko sekundi nakon što je zrakoplov pogođen projektilom.

Prema preliminarnom izvještaju nizozemskih istražitelja koji je objavljen prije točno mjesec dana, Boeing Malaysia Airlinesa srušen je iznad Ukrajine nakon što je ‘zadobio ozbiljna strukturna oštećenja zbog velikog broja visokoenergetskih predmeta koji su probili zrakoplov izvana.’

Iz izvještaja nije jasno je li ga srušila ukrajinska strana ili proruski pobunjenici, no neupitno je da je srušen nekakvom vrstom vojnog projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38