TRAGEDIJA U ALPAMA

NOVI DOKAZI Istražitelji našli drugu crnu kutiju, otkrili i detalje zbog kojih sumnjaju da je kopilot sve detaljno isplanirao

Stigli su podaci o tome što je u vrijeme prije tragedije Lubitz pretraživao po internetu
 AFP

PARIZ - Francuski istražitelji tvrde da su pronašli drugu crnu kutiju Germanwingsovog Airbusa A320 koji je prošli tjedan srušen u francuskim Alpama, javljaju AFP i njemački Bild. Istražitelji će sada moći dobiti konačni komad slagalice koji bi trebao sa sigurnošću potvrditi uzrok pada tog zrakoplova. Pronalazak crne kutije potvrdio je ured državnog odvjetnika u gradu Marseilleu.

Druga crna kutija trebala je zabilježiti sve tehničke parametre leta.

Za sada se vjeruje kako je pad prouzročio kopilot Andreas Lubitz, koji se zaključao u kabini nakon što je pilot napustio kokpit kako bi otišao na WC, a potom je namjestio autopilot na visinu od 30 metara. Avion je potom krenuo u kontrolirani spust i udario u francuske Alpe na visini od 2000 metara.

ODŠTETA ZA POGINULE 300 MILIJUNA DOLARA 'Žrtve ćemo identificirati mjesecima, ako uopće nađemo sve ostatke'

Pronalazak druge crne kutije označava veliki preokret u istrazi ove zrakoplovne nesreće, jer je prije samo tri dana predstavnik Lufthanse, matične tvrtke njemačkog Germanwingsa, izjavio kako ne vjeruje da će se druga crna kutija ikada pronaći.

U četvrtak je agencija Associated Press prenijela informaciju njemačkih tužitelja koji su otkrili da je u vrijeme koje je prethodilo padu aviona Lubitz intenzivno istraživao metode samoubojstva na internetu, a 'guglao' je i detalje o sigurnosti kokpita, što bi moglo upućivati da je nevjerojatan čin planirao dulje vrijeme.

Airbusovi zrakoplovi sebi sadrže dvije crne kutije - jednu koja sadrži snimke sve komunikacije u pilotskoj kabini i razgovora s kontrolom leta, te drugu koja sadrži sve tehničke podatke leta zrakoplova - brzinu, visinu, položaj krilca i zračnih kočnica, te druge informacije o radu aviona. Istražitelji su brzo pronašli prvu crnu kutiju, te je dosadašnji scenarij pada aviona prvenstveno zasnovan na snimkama razgovora iz kokpita, na kojima se može čuti pilota kako udara u oklopljena vrata kabine i preklinje Lubitza da ga pusti. Pronalazak druge crne kutije značit će konačnu potvrdu ili pobijanje aktualnog scenarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:43