ŠOKANTAN ZLOČIN

NOVI DETALJI TRAGEDIJE 'Otac ubijenog Mirka već je oprostio roditeljima maloljetnog ubojice'

Mirko i Daniela silno su se voljeli, a obitelji im nisu znale što je to mržnja. Kriminalisti ne žele spekulirati o tome da se zločin dogodio iz nacionalnih pobuda
 Facebook

Zaljubljena Daniela S. (18), podrijetlom Hrvatica, doznala je na najgori mogući način da njezin maloljetni brat Dominik (17) ne podnosi odabranika njezina srca Mirka Milenkovića (23).

Mirko, mirni mladić iz srpske obitelji, čekao je prošle subote oko 17 sati Danielu ispred njezine kuće u njemačkom mjestu Seligenstadt Froschhausen da bi je otpratio na maturalnu večer. Nakon što je čula svađu, galamu i zapomaganje, istrčala je iz kuće i ugledala brata s nožem u ruci kako stoji iznad Mirka koji je ležao u lokvi krvi. Mirko je prije okršaja pokušavao pobjeći, no Dominik ga je uhvatio i brutalno izbo. I dok je ubojica kao skamenjen stajao i promatrao scenu iz filma strave, njegova sestra gušila se u suzama grleći bratova “neprijatelja” i pokušavala razaznati zadnje Mirkove riječi.

Nije poznavao mržnju

Ubrzo je u ulicu stigla ekipa Hitne pomoći i policija. Mirku liječnici nisu mogli pomoći. Iako je šutio kao zaliven, svima je bilo jasno da je Dominik odgovoran za ubojstvo. Maloljetnik je uhićen, a dvije inače vesele mnogobrojne obitelji zavijene su u crno.

Konkretan motiv njemački kriminalisti još nisu otkrili javnosti. Nisu htjeli spekulirati o tome da se zločin dogodio iz nacionalnih pobuda. Ističu tek da je uhićeni 17-godišnjak otprije problematičan, kršio je i zakon. Razlog strašnog čina nije jasan ni dvjema obiteljima. Ono što znaju jest to da su se njih dvojica već prije znala posvađati.

- Moj sin nije poznavao mržnju pa je i vi ostavite po strani. Mirka je ubila ljubav - poručio je kratko žrtvin otac Miroslav Milenković koji će se s ostatkom rodbine, prijatelja i poznanika oprostiti od sina u petak na groblju nadomak Frankfurta. Mladen Simić, ujak ubijenog, pak, smatra da ubojica tu eskaliranu mržnju sigurno “nije ponio iz kuće jer njegovi roditelji nisu imali ništa protiv njihove veze, nego je različite nacionalnosti problematiziralo društvo u kojem se kretao”.

- Sve je to toliko besmisleno i ne postoje prave riječi ni za što. Do nas su doprli glasovi da se Dominik družio s nekim Albancima s Kosova koji su mu punili glavu riječima: ‘Kako dopuštaš da ti se sestra zabavlja sa Srbinom’ i slično. Nitko od nas nije znao da se Danielin brat protivi toj vezi. Mirko je sve to vješto krio od obitelji i ništa nismo posumnjali.

Oprostili roditeljima

- Njegov otac je oprostio roditeljima mladog ubojice koje je šokirala tragedija i koji su ga zamolili za oproštaj. Oni su fini ljudi i Mirka su već smatrali svojim zetom. Moja sestra Marina, inače rodom s Kosova, i njezin suprug Miroslav iz Srbije, u Njemačkoj žive od davne 1974. godine. Tu su i dobili sinove Mirka i Marka.

Odgajali su ih da budu dobri i pošteni i da nikoga ne mrze - objašnjava Mladen Simić, ujak ubijenog mladića koji je, zajedno s cijelom obitelji, prekasno doznao za prijašnje sukobe između dvojice mladića. Daniela i Mirko, kažu njihovi poznanici, od lanjskog kolovoza živjeli su kao jedno biće.

Imali su iste poglede na svijet, vidjeli su se u budućnosti zajedno, kao obitelj. No, njezin je brat očito bio pod utjecajem društva u kojem se kretao.

PRIJATELJI ŽALE ZA MILENKOVIĆEM ‘Pomagao je kad smo bili u banani’

Dominik je veliki društveni problem. Prijatelji su u njemu probudili mržnju prema Srbima. Postao je patološki mrzitelj. Albanski mladići s Kosova s kojima je provodio dane kljukali su ga tom mržnjom i govorili mu da mora obraniti čast obitelji, ne miješati krv... Dominikovi prijatelji nisu cvijeće i sami su predmet istrage njemačke policije i pravosuđa - rekao nam jedan od Mirkovih poznanika. Dodaju još da je Mirko završio elektroinstalaterski zanat. Imao je u planu nastaviti školovanje.

- Nedavno je unajmio stan ne bi li bio bliže Danieli, a uskoro se ondje i ona trebala useliti. Roditelji su mu uvijek bili podrška, a da bi olakšao kućni budžet i školovao se, Mirko je radio noćne smjene u jednom kafiću. Bio je jedan od onih koji te nazovu samo da pitaju kako si. A znao je i razveseliti kad si u ‘banani’. Nazove i kaže: ‘Pripremi se, spusti se, evo me za dvije minute’, zaključuje prijatelj ubijenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:28