ODBIJAO SE ZAPOSLITI

NOVI DETALJI LIKVIDACIJE Zlatni dečko oca smaknuo jer mu nije htio povećati džeparac

Mladi Thomas je nakon svađe ubio oca, a zatim je tijelo namjestio tako da izgleda kao da je suicid
 Facebook

Scena bi mogla predstavljati početne kadrove neke od popularnih kriminalističkih serija, poput jednog od CSI-a, Castlea ili slične.

Gospođa se u vrlo uglednom newyorškom kvartu, u blizini sjedišta Ujedinjenih naroda, vraća u svoj veliki stan na osmom katu - mjesečna je najamnina 6000 dolara. Dok ulazi javlja se svom suprugu, ali odgovora nema.

Metak u glavu

Odlazi zatim u dnevnu sobu i na podu ugleda beživotno muževo tijelo u lokvi krvi; na glavi je vidljiva rana od metka, a na tijelu revolver, Glock, na koji je položena pokojnikova ruka. Šokirana prizorom, vrisne, ali se zatim sabere i odmah poziva policiju. Ubrzo dolaze detektivi i forenzičari i bez dvojbe zaključuju, prema položaju ruke i oružja, da nije riječ o samoubojstvu. Nakon toga ova naša priča više ne može biti dijelom popularnih serija jer prave istrage, koja čini stvarnu detektivsku priču, ovdje zapravo nema - sve je naime jasno: oca je ubio sin jer mu nije htio dati onoliko novca koliko je htio.

Otac je Thomas S. Gilbert stariji, 70-godišnjak, koji je diplomirao na izuzetno uglednim američkim sveučilištima, Princetonu i Harvard Business School, i zatim se upustio u financijske vode na Wall Streetu baveći se investiranjem, radeći u brojnim kompanijama, Konačno 2011. godine odlučio je osnovati hedge fund u kojem bi bio šef te je iskoristio svoje bogato ulagačko iskustvo i oplemenio ga zaradom. I tako ja nastala tvrtka Wainscott Capital Partners Fund koja trenutno, kako stoji na njezinoj web stranici, upravlja sa 200-tinjak milijuna dolara; najniži je mogući ulog 500.000 dolara, a ulagači mogu očekivati prvu zaradu nakon godinu dana.

Facebook

Foto: Thomas S. Gilbert Jr. (Facebook)

Solidna zarada

I, kako ističu i iz samog fonda, ali i neki drugi poznavatelji rada tvrtke, Wainscott Capital Partners Fund radio je vrlo dobro i ulagačima donosio solidnu zaradu - prinos na ulaganja je, kako navode agencije, 20-ak posto. I tako je ta priča trebala potrajati da se u nju nije umiješao još jedan Thomas Gilbert, onaj mlađi, sin kojeg su zvali Tommy. Otac mu je osigurao kvalitetno obrazovanje u uglednim privatnim školama: u srednju školu upisan je u Deerfield Academy u Massachusettsu koju su, među ostalim, završili jordanski kralj Adbulah i američki milijarder David Koch. Zatim je krenuo očevim stopama i završio Princeton 2009. godine. No, kako se čini, nakon toga njemu se baš i nije radilo. Naime, nema podataka da je igdje bio zaposlen, vjerojatno je uzeo malo vremena da se nakon faksa “ispuše”, a tata, kako se čini, u početku nije bio škrt.

Tako je Tommy postao jednim od viđenijih lica u društvenom životu Manhattana, družio se s poznatima i uživao u životu. Imao je stan na West Sideu, ali očito je da je otac, kako je prolazilo vrijeme od diplome te kako je Tommy napunio 30 godina, počeo postavljati neugodna pitanja kad se kani prihvatiti posla i prestati živjeti na njegovoj grbači. Kako se Tommyju i dalje nije upuštalo u dosadno svakodnevno bavljenje tržištima, financijama, ulaganjima i sličnim banalnostima, otac je smanjio dotok novca. I mladiću je to bila kap koja je prelila čašu. Stigao je 4. siječnja, u nedjelju, oko tri sata poslijepodne u stan svojih roditelja i majci Shelley Rea Gilbert rekao da “mora s tatom nasamo popričati” te ju je poslao da kupi nešto za jelo. Majka kao majka, odlučila je poslušati sina ali, kako je kasnije rekla policiji, imala je čudan osjećaj i brzo je krenula natrag kući - izbivala je svega 15-ak minuta. No i to je bilo dovoljno da se tragedija dogodi.

Facebook

Foto: Thomas S. Gilbert Jr. (Facebook)

Pao je u dugove

Policiji je odmah bilo jasno da je krivac sin i da je razlog za ubojstvo spor s ocem zbog iznosa novca koji je dobivao. Naime, kako je policija objavila, Tommy se tijekom burnog društvenog života zadužio, možda i kod nekih opasnih ljudi, a očito nije imao novca da vrati dugove. Kad ga je otac odbio, izvadio je Glock i ustrijelio ga u glavu. I onda ga namjestio tako da izgleda kao samoubojstvo, no ni to nije napravio kako treba. Potom je napustio stan. Policija je pak odmah krenula prema njegovu stan su. Kadu vidjeli da ga nema, pričekali su da se vrati. Tommy je stigao kući oko pola jedanaest navečer i ubrzo nakon toga policija mu je zakucala na vrata. Odbio im je otvoriti.

Snage sigurnosti nasilno su otvorile vrata i našle gomilu dokaza koji će biti sasvim dostatni da Thomas Gilbert mlađi jako dugo zaglavi iza rešetaka: streljivo i brojni drugi dodaci za oružje kojim je ubijen njegov otac. No to nije bilo sve, policija je pronašla 21 lažnu kreditnu karticu i napravu za očitavanje podataka s tuđih kartica kad se koriste na bankomatu. Očito je ipak da mu ni to nije bilo dovoljno da namakne novac za povratak dugova.

Neki od Tommyjevih prijatelja rekli su da se proteklih mjeseci ponašao hirovito, ali ipak je u svibnju prošle godine zatražio odobrenje da prikuplja novac za Mamekuke Capital, hedge fund. Tada je i na Facebooku napisao da bi želio nastaviti stopama svog oca. Vjerojatno je sve to bio pokušaj da pokaže kako ima ozbiljne planove i smekša oca da mu odobri više novca. Sklonost prema nasilju pokazao je još u jesen prošle godine. Policija je naime otkrila da je 18. rujna prošle godine bio uhićen zbog nasilništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:29