PONOVNO U PROBLEMIMA

NOVI DETALJI Janšina supruga sestrični u banku donosila hrpe gotovine

Nataša Pajenk, sestrična Urške Janša, inače službenica u Sparkasse, stavljala je taj novac na svoj račun i koristila ga da bi pokrila desetke tisuća eura troškova bračnog para Janeza Janše i Urške Bačovnik Janša. Nekoliko instanci u Sloveniji sada se bavi tim tokovima novca
 Blaz Samec / DELO / CROPIX;

Bivši slovenski premijer Janez Janša opet je u problemima. Nakon što je u prvostupanjskoj presudi osuđen za namjeru primanja mita u aferi Patria, televizija Pop TV došla je do dokumenata koji pokazuju da su on i njegova supruga Urška Bačovnik Janša pod istragom Ureda za sprečavanje pranja novca, da ih istražuje i Porezna uprava, a to planira i policija.

Prema dokumentima do kojih su došli novinari emisije “24 ur”, Bačovnik je osobno više godina donosila velike iznose gotovine svojoj sestrični Nataši Pajenk, službenici banke Sparkasse, koje je ona stavljala na svoj račun i koristila taj novac kako bi pokrila više desetaka tisuća eura troškova bračnog para Janša. Uz ostalo, navodno je 2009. platila polog za njihov stan u Mesarskoj ulici u Ljubljani u iznosu većem od 30.000 eura.

Nekoliko instanci sada se bavi tim tokom novca. Sparkasse za Pop TV nije potvrdio da su od njega službeno zatraženi podaci o Janši, ali je Andraž Trtnik, zadužen za sprečavanje pranja novca u toj banci, objasnio da Ured za sprečavanje pranja novca od banke može za konkretnu osobu poslati zahtjev kojim traži različite podatke, primjerice o otvaranju računa, ali i da banka sumnjive transakcije nadzire i sama.

- Obavljamo redovito praćenje naših komitenata, a zaposlenici su također komitenti banke, i ako otkrijemo sumnju, javljamo to Uredu - rekao je Trtnik.

JANŠA PROGLAŠEN KRIVIM Bivši slovenski premijer osuđen na dvije godine zatvora zbog afere Patria

Radila u četiri banke

No, Pop TV tvrdi da je Pajenk ostala ispod radara jer, iako joj je navodno Bačovnik nosila velike količine gotovine, službenica ih je na svoj račun polagala u manjim iznosima od nekoliko stotina eura. Pajenk je zadnjih nekoliko godina radila u četiri banke, a u njih tri - Unicreditu, Sparkasseu i BKS-u - Janša je posljednjih godina podigao više kredita. List Dnevnik piše da Pajenk sada zapravo radi u podružnici banke BKS u Domžalama.

U Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) tvrde da je sestrična Urške Bačovnik “u sklopu svog posla pomagala u uređivanju bankarskih usluga” bračnog para Janša te da nisu upoznati s istragom Ureda za pranje novca. No, podatke o tim pitanjima je “predsjednik SDS-a sam proslijedio Poreznoj upravi koja je ove godine na zahtjev KPK provodila porezni pregled. Tada je točno pojasnio i izvor uplaćenih sredstava i za polog za kupnju stana, u kojem je žena suvlasnica, kao i za sudske takse i sve druge bankovne transakcije koje je Porezna uprava provjeravala”.

Slovenski mediji pišu da je i policija službeno objavila da će saznanja Ureda za pranje novca provjeriti “u sklopu postojećih i mogućih novih istraga”. Prijave nadležnim tijelima predala je Komisija za sprečavanje korupcije (KPK), čije je izvješće o financijama čelnika slovenskih stranaka, objavljeno u siječnju, dramatično promijenilo odnose političkih snaga u zemlji i dovelo do pada Janšine vlade. Komisija je, naime, ustanovila da je od 2004. Janša potrošio 210.000 eura čije porijeklo nije mogao objasniti, ali je primijetila i neobične aktivnosti drugih osoba, koje nisu javni dužnosnici, pa su postupak predali tijelima koja su za to nadležna. Među njima je bila i Urška Bačovnik, liječnica iz Velenja koja je tako od miljenice javnosti postala suučesnica.

Urška je oduševljavala medije otkako se prvi put u jesen 2006. s Janšom pojavila u javnosti na proslavi Dana reformacije. Ozbiljni premijer posve je neozbiljno svoju djevojku držao za ruku i šokirao uzvanike. Tabloidi su otad pratili svaki njihov korak. Pisali su da se par zaljubio tijekom penjanja po slovenskim planinama, a pitanje svih pitanja bilo je - kad će vjenčanje. Tabloidi su ih više puta vjenčali - još su 2007. pisali da je Bačovnik trudna i da se par tajno vjenčao u Velenju, prognozirali da će svadba biti 2008., no ništa od toga nije se pokazalo točnim.

Premijer i njegova djevojka vjenčali su se tek 2009., u planinama, u Drežnici nad Kobaridom. Novinari nisu bili pozvani na sam obred, ali je novopečeni bračni par pozirao izvan crkve, a pao je i javni poljubac. Analitičari su spekulirali da bi lijepa nevjesta mogla pomoći da se omekša imidž preozbiljnog i “mračnog” Janše. Par je 2011. dobio i sina Črtomira - prije toga su medijima ushićeno dijelili fotografije trudnice i bivšeg premijera.

Neukusni tračevi

A onda se obitelj Janša početkom ove godine našla u vrtlogu neukusnih tračeva, od kojih je neke provjeravalo i ozbiljno Delo, a neke objavio, pa se ispričao časopis Lady. Šuškalo se da je Črtomir bolestan i spominjane su najrazličitije bolesti, a najčešće Downov sindrom. Novinari Dela kod policije su provjeravali i glasine da je dječak umro od predoziranja tabletama za smirenje. Govorkalo se da je Bačovnik više puta počinila samoubojstvo, da se liječi u psihijatrijskoj bolnici, bilo je teorija da se i Janša liječi na psihijatriji, pa i da tuče ženu.

“Tabloidna revija dopustila si je napisati više ružnih laži o meni i Janezu”, konačno je tračeve demantirala Bačovnik u reviji Jana.

Psihički problemi?

“Niti jedno od nas nikad nije imalo psihičkih problema. Hvala Bogu, jer u životu svakog može zadesiti bolest. Sama kao liječnica nemam apsolutno nikakvih predrasuda prema duševnim bolestima i o tome bih bez problema govorila. A jako me potreslo i boljelo kada sam počela dobivati pisma sućuti i podrške od mama djece s Downovim sindromom i kada sam im morala reći da je moje dijete zdravo. Te mame istinski trpe i bile su tako samo još jednom osramoćene”, rekla je u siječnju u ekskluzivnom intervjuu za reviju Jana, za čiju se naslovnicu slikala sa živim i zdravim Črtomirom.

Priznala je ipak da je neke stvari kod Janše smetaju.

“Njegova mirnoća. Ne mogu se sjetiti stvari koja bi ga uznemirila. A na živce mi ide prije svega njegov telefon”, otkrila je.

No, par je naučio lekciju. U drugoj trudnoći - ljetos je rođen njihov drugi sin, Jakob - Bačovnik se u javnosti pojavljivala tek iznimno.

Otprilike u vrijeme njezina intervjua za Janu Komisija za sprečavanje korupcije objavila je svoje izvješće koje će Janšu stajati premijerske fotelje. I u tom su se izvješću spominjale sumnjive financije Urške Bačovnik, no Komisija te navode nije mogla istražiti jer u sklopu svog mandata može istraživati isključivo državne dužnosnike, a ne i članove njihovih obitelji.

Prodaja nekretnina

Prema izvješću, najviše je nepravilnosti kod Janše otkriveno upravo kod prodaje nekretnina. Janša i Bačovnik su 2010. kupili trosobni stan za 325.000 eura. Polog je plaćen u srpnju 2009. godine i na njega se odnose dokumenti do kojih je sada došao Pop TV. Janša je platio svoj, polovični udio, 130.000 eura, na osnovi hipoteke koju je digao na stan koji je kupio također pod sumnjivim okolnostima - nakon što je tvrtka koja je naveliko poslovala s državom kupila od njega zemljište u Trenti po deseterostruko većoj cijeni od tržišne. Komisiji je rekao da je drugu polovicu stana 2010. platila njegova supruga, no Komisija to nije uspjela potvrditi.

Ono što jesu utvrdili jest da je gospođa Janša platila 32.500 eura, a 15.000 eura platio je Janšin brat Rajko. Slovenski premijer Komisiji nije objasnio je li im novac vratio, no Komisija je zaključila da “na temelju analize službeno provjerljivih prihoda i rashoda, tim sredstvima nije raspolagao”.

Prema podacima do kojih je prekjučer došao Pop TV, 32.500 eura zapravo je bio polog koji je sa svog računa platila Urškina sestrična.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:03