ZAHLAĐIVANJE ODNOSA

NOVI ANTIEUROPSKI PLAN MOSKVE Ruski patrijarh Kiril sabotira Srbiju u povezivanju s Bruxellesom

Ruska pravoslavna crkva i patrijarh Kiril ogorčeni su jer SPC planira slanje svog izaslanika u Bruxelles i radi na jačanju veza s EU
 AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEKSEY NIKOLSKY

BEOGRAD - Ruska pravoslavna crkva, predvođena patrijarhom Kirilom, ne slaže se s idejom Sabora SPC-a jer smatra da takva odluka nije proizašla iz crkvene, već iz političke kuhinje državnog rukovodstva Srbije te da je državni vrh Srbije u svoju politiku udaljavanja od Moskve uvukao i SPC, piše Blic .

To je jasno stavio do znanja patrijarh Kiril, koji je preko svojih izaslanika uputio pismo i poručio srpskom patrijarhu Irineju da je crkva odvojena od srpske vlasti.

- Krajnje je neprimjereno da se svećenstvo iz Moskve ponaša kao naš Veliki brat. Neprimjereno je da patrijarh Kiril, koji sve crkvene odluke donosi uz potvrdu Putina i Medvedeva, prigovara srpskom patrijarhu da je u sprezi s izvršnom vlašću. Svećenstvo je shvatilo da bez približavanja Bruxellesu neće moći vratiti svoju imovinu na Kosovu - tvrdi jedan od srpskih vladika.

Navodi i kako u crkvi tumače to da je Kiril, pod utjecajem ruske državne politike, pokušao spriječiti uključivanje crkve u europske tokove.

Za profesora bogoslovije Dimitrija Kalezića, piše Blic , pritisak iz Moskve nije primjeren.

- Ako je Bruxelles adresa za vraćanje imovine, onda će naše crkve uspostaviti veze s njim. Ne odlučuje o tome Moskva, već Beograd, pa je i nejasno njeno miješanje - kaže profesor Kalezić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:33