SAD UVEO BLOKADU KRIMA

NOVE SANKCIJE Na Obaminoj crnoj listi i ruski bikeri Noćni vukovi čiji je počasni član Putin

 AFP PHOTO

Nakon što je Rusiju zahvatila financijska panika zbog vrtoglavog pada rublja u odnosu na euro i dolar, a dvoznamenkasta inflacija im kuca na vrata, američki predsjednik Barack Obama dodatno je pritisnuo Vladimira Putina i najavio novi val sankcija.

PUTIN 'Rusiju neće uplašiti sankcije'

To je izazvalo nezadovoljstvo i u najjačim zemljama EU, pogotovo u Njemačkoj koja je samo ove godine izgubila gotovo tri milijarde dolara od pada izvoza u Rusiju.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je nedavno izjavio da bi dodatne sankcije EU Moskvi zbog udjela u ukrajinskoj krizi mogle nepovratno destabilizirati Rusiju te istaknuo da ne bi trebalo “još više zatezati šarafe”.

No, Obama nastavlja sankcije. Tek što je počeo otopljavanje odnosa s Kubom kao uvod u ekonomsku deblokadu “otoka slobode”, potpisao je blokadu poluotoka smutnje - Krima. Naime, prema novom ukazu šefa Bijele kuće, blokirale bi se osobe i tvrtke koje posluju s Krimom i na njemu.

Tom odlukom zabranjuje se investiranje američkih državljana na Krimu, njihovo putovanje na taj “anektirani dio Ukrajine”, izvoz bilo kakvih američkih proizvoda te uvoz u SAD bilo kakvih proizvoda koji imaju veze s Krimom.

Bijela kuća širi popis ruskih građana koji su zbog aneksije Krima i krize u Ukrajini pod sankcijama, odnosno zabranjuje im se putovanje na Zapad. Tako su se najnovijom odlukom Baracka Obama na “crnoj listi” našli i “domoljubni” bikeri Noćni vukovi, koji jezde Krimom, a čiji je počasni član Vladimir Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:22