PROMJENE IDU SPORO

Nove napetosti u Egiptu: Predsjednik Morsi poništio odluku vojske i sazvao raspušteni parlament

U ovoj borbi vojska bi mogla biti slabiji suparnik jer joj se suprotstavlja legalno izabran predsjednik
 AP

Nakon što je novoizabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi u nedjelju donio odluku da parlament kojeg je raspustila sudska vlast treba nastaviti s radom do novih izbora, čelnik parlamenta Sad el-Katatni sazvao je sjednicu za utorak i tako stvorio novu napetu situaciju u zemlji.

Kako će na Morsijev dekret i najavu skupštine parlamenta reagirati generali iz Vrhovnog vojnog vijeća koje je preuzelo vlast u zemlji nakon svrgavanja režima Hosnija Mubaraka , a potom dio ovlasti prenijelo na novoizabranog predsjednika, jučer je bilo još nejasno. Vojni vrh, koji je podržao nedavnu odluku Vrhovnog ustavnog suda o raspuštanju parlamenta, imao je odmah nakon Morsijevog istupa u nedjelju sastanak, ali još nije objavio neke konkretne poteze. U međuvremenu je objavljeno i kako će se sastati Vrhovni ustavni sud i izjasniti se o predsjednikovom dekretu.

Kako piše BBC, nejasno je gdje bi se članovi paralmenta, u kojoj uvjerljivu većinu imaju pripadnici islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo, trebali sastati, imajući u vidu da je zgrada parlamenta pod strogom paskom vojne policije. Cijela situacija stvorila je iznimnu napetost između, s jedne strane, vojnih i sudskih vlasti koje djeluju jedinstveno u nadzoru nad polugama moći u zemlji i, s druge, islamističkog predsjednika i oporbenog pokreta koji su nezdovoljni sporošću promjena nakon svrgavanja Mubaraka.

- Ovo je početak bitke koja se dugo vremena pripremala. U ovoj borbi vojska bi mogla biti slabiji suparnik jer joj se suprotstavlja legalno izabran predsjednik, izjavio je za AP aktivist za ljudska prava Negad Borai.

Odluka Morsija da objavi dekret i tako se otvoreno suprotstavi generalima izazvala je i rasprave o tome ima li novoizabrani predsjednik uopće ovlasti opozvati odluku o raspuštanju parlamenta. Tako je Muhamed ElBaradei, ugledni reformistički političar, na Twitteru napisao kako je Morsijev dekret zemlju odvukao “u ustavnu komu i konflikt između ogranaka vlasti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:35