KORONAVIRUS

Nove mjere srbijanske vlade, privremeno zatvoreni mali granični prijelazi

Aleksandar Vučić
 Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance/AFP

U Srbiji su od četvrtka zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenom prostoru na kojima sudjeluje više od 100 osoba, a jedna od mjera vlade za suzbijanje širenja koronavirusa i efikasniju kontrolu putnika u međunarodnom prometu je i privremeno zatvaranja 44 manje frekventna granična prijelaza.

Međunarodni cestovni promet preusmjeren je na glavne granične prijelaze, a bit će zatvorena 44 manja i povremena granična prijelaza prema Mađarskoj, Hrvatskoj, BiH i Sjevernoj Makedoniji.

Po preporuci epidemiologa i infektologa vlada je ocijenila da za sada nema potrebe za obustavom nastave, ali se situacija intenzivno prati u dječjim vrtićima, školama i na sveučilištima.

Vlada je uputila poziv građanima da odgode sve privatne skupove s većim brojem ljudi, a državljanima Srbije koji iz inozemstva planiraju dolazak za uskršnje praznike da to putovanje pomaknu za vrijeme kad budu pogodnije epidemiološke prilike.

U Srbiji je od ranije na snazi privremena zabrana ulaska za strane državljane koji su boravili u Kini, Južnoj Koreji i Švicarskoj, što se odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubei u Kini, gradu Degu i provinciji Sjeverni Gyongsang u Južnoj Koreji, te kanton Ticino u Švicarskoj.

Ostaje na snazi i ranija zabrana privremenog ulaska za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.

Zaposleni u uslužnim objektima na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i autocestama imaju obvezu biti opskrbljeni svim potrebnim zaštitnim sredstvima zbog potencijalnih kontakata s tranzitnim putnicima.

U Srbiji je u četvrtak ujutro priopćeno da je od 6. ožujka potvrđeno ukupno 19 slučajeva koronavirusa, a nove službene podatke ministarstvo zdravstva priopćit će u 18 sati.

Od proglašenja novih preventivnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, kazališta, muzeji, koncertne dvorane, otkazuju predstave i sve predviđene manifestacije, a u srijedu je službeno otkazan i ovogodišnji Međunarodni sajam automobila DDOR BG CAR SHOW, planiran od 19. do 25. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:21