PIRATI S INTERNETA

NOVE KAZNE ZA SKIDANJE ILEGALNOG SADRŽAJA Nakon 5. opomene spora internet veza ili njezino gašenje

Provideri od prekjučer kažnjavaju one uhvaćene u ilegalnom downloadiranju

Kontroverzni sustav za borbu protiv piratstva na internetu , koji korisnicima uhvaćenim u ilegalnom downloadiranju filmova i glazbe usporava internetsku vezu ili im je oduzima, stupio je na snagu prekjučer u nekim dijelovima SAD-a.

Copyright Alert System ili, kako ga već kolokvijalno zovu, Šest udaraca (Six strikes) sustav je koji korisnika uhvaćenog “in flagranti” u piratstvu pet puta upozori, a potom i kazni, po čemu je i dobio ime. Korisnik na čijem je računalu registrirana piratska aktivnost bit će upozoren blažim porukama, potom ozbiljnijim, a naposljetku i kažnjen.

Sustav je rezultat dugih pregovora između američke industrije zabave i internetskih providera koji su osmislili način na koji će barem nekako kazniti pirate koji filmske i glazbene korporacije koštaju milijarde dolara svake godine. Početak korištenja Šest udaraca objavila je grupa Centar za informacije o copyrightu, ali detalji o tome kako se korisnici kažnjavaju u slučaju svakog pojedinačnog providera još nisu jasni.

Američki mediji objavili su planove nekih providera. The Huffington Post objavio je, primjerice, da Verizon namjerava uhvaćenim piratima smanjiti brzinu internetske veze na razinu dial-upa dva do tri dana.

Time Warner Cable, s druge strane, ukinut će internetsku vezu korisnicima uhvaćenim u piratstvu sve dok oni ne kontaktiraju službu za korisnike i potvrde da više neće downloadirati ilegalni materijal. Jill Lesser, izvršni direktor Centra za informacije o copyrightu, tvrdi kako sustav upozorenja ima više funkciju “educiranja, nego kažnjavanja” te kako će korisnici koje se upozorava uvijek biti obaviješteni o svojim pravima.

Prema planu providera Verizona, optuženi za internetsko piratstvo morat će platiti 35 dolara kako bi dobili stručno mišljenje o tome jesu li krivi ili nisu. Ako to mišljenje bude u njihovu korist, provider će im vratiti novac, a njihova će internetska veza ostati netaknuta i brza kao i prije. Osim Verizona i Time Warnera, u aktiviranju sustava sudjelovat će i ostali veliki američki provideri: Comcast, AT&T i Cablevision. Šest udaraca (ime je aluzija i na bejzbol gdje bacača nakon tri neuspješna udarca izbace iz igre) trebalo je biti aktivirano još prošle jeseni, ali je to odgođeno zbog tehničkih problema u testiranju, izazvanih uraganom Sandy.

Neki analitičari upozoravaju da sustav ima ozbiljnih nedostataka koji dovode u sumnju njegovu djelotvornost. Primjerice, upozorava se da pirati često koriste privatne mreže i proxy usluge kako bi prikrili svoju lokaciju. Drugi naglašavaju kako će mali provideri koji osiguravaju bežični internet pristup biti optuženi za piratstvo koje preko njihove mreže radi netko od korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:38