HEROJ ULICE

NOVA ŽRTVA EPIDEMIJE SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA U EGIPTU Ubijen dok je branio nepoznate žene od napasnika

RA'AS AL-BAR Egipćanin Ahmed Fayed ubijen je u nedjelju nakon što je pokušao zaštititi njemu nepoznate žene od seksualnog napastovanja. 17-godišnji mladić uboden je u srce dok je branio skupinu žena u egipatskom gradu Ra’as Al-Baru. Lokalna policija uhitila je dva 17-godišnjaka i jednog 18-godišnjaka koji su, navodno, priznali sudjelovanje u ubojstvu hrabrog mladića, javljaju egipatski mediji.

Seksualno uznemiravanja pa i napastovanje žena na ulicama egipatskih gradova, posebno je intenzivno za vrijeme Kurban-bajrama, koji upravo traje.

Prema podacima aktivista iz udruge Shoft Ta7arosh (Vidio sam uznemiravanje), u prva dva dana najvećeg islamskog praznika, samo u Kairu zabilježeno je 46 slučajeva javnog, seksualnog uznemiravanja. Iako je taj broj manji nego prethodnih godina, aktivisti upozoravaju kako je razlog tome povećana sigurnost na gradskim ulicama, a ne kulturološka promjena.

Pretprošle godine, egipatska policija je za vrijeme Kurban-bajrama zabilježila 727 slučajeva seksualnog uznemiravanja, a pretpostavlja se da je taj broj daleko veći. No, veći dio takvih napada, duboko ukorijenjenih u egipatskom društvu, ostaje neprijavljen.

Istraživanja Ujedinjenih naroda iz travnja 2013. pokazalo je da je 99 posto egipatskih žena doživjelo seksualna uznemiravanja ili napade. Broj takvih napada počeo je padati tek kad je Adli Mansur, kao vršitelj dužnosti predsjednika, donio zakon prema kojim se svako seksualno uznemiravanje kažnjava s kaznom zatvora od minimalno jedne godine te novčanom kaznom u iznosu od 3.000 egipatskih funti (2.500 kuna) naviše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:37