LUDI ZA ORUŽJEM

NOVA TRAGEDIJA POTRESLA SAD Petogodišnjak puškom koju je dobio na dar ubio dvogodišnju sestru

Smrtonosno oružje izrađuje tvrtka specijalizirana za puške koje roditelji daruju djeci i prije nego što ona krenu u školu

Petogodišnjak u Kentuckyju, gdje djeca često i prije nego što krenu u školu dobiju prvi komad oružja, u srijedu je ustrijelio dvogodišnju sestricu puškom koju je lani dobio na dar.

Majka Caroline Sparks čistila je kuću i izašla je izlijati vodu iz kante na trijem.

Metak u cijevi

- Nije prošlo više od tri minute kad je čula pucanj. Potrčala je unutra i pronašla djevojčicu - ispričao je mrtvozornik Gary White za lokalnu televiziju WKYT i dodao: “U Kentuckyju se puške prenose s koljena na koljeno. U mladoj dobi počinju s lovačkim puškama i svim tim”. Dječja je puška stajala u kutu mobilne kuće u kojoj je obitelj Sparks živjela, a roditelji nisu znali da je u cijevi ostao metak. Kada je majka izašla na trijem, Kristian nije imao oružje u rukama.

- Od sinoć se strašno osjećamo. Jednostavno strašno, čisti horor. Oni su tako puni ljubavi, najvelikodušniji, najkršćanskiji ljudi koje poznajem. Vrlo su orijentirani na obitelj. Teško je prihvatiti da se dogodila ta nesreća - rekla je vlasnica lokalnog dućana.

Panični poziv

Obitelj službeno živi u Burkesvilleu, gradiću s 1800 stanovnika oko 130 kilometara sjeveroistočno od Nashvillea, a zapravo u sivoj mobilnoj kući na dugačkoj cesti okruženoj brdima i poljima, koja je u vlasništvu obitelji od 30-ih godina. Preko puta je još jedna, ali prazna kuća, a prvi su susjedi s druge strane brda.

Obiteljski prijatelj Logan Wells primio je panični poziv da se djevojčici dogodila nesreća i da dođe što prije. Kada su stigli u bolnicu, Caroline je već bila mrtva.

- Preminula je upravo kad sam došao do njih - rekao je Wells. Iako iz naše perspektive možda zvuči nevjerojatno činjenica da djeca nose oružje, u Kentuckyju se tome nitko ne čudi.

Vesele boje oružja

- To je normalan način života, i to ne samo u ruralnom Kentuckyju, nego u ruralnoj Americi. S lovom, pucanjem i sportskim ribolovom počinje se u mladoj dobi. U ovom okrugu vjerojatno ne postoji kućanstvo bez puške - rekao je okružni sudac John Phelps.

U okrugu Cumberland, kao i drugdje u Kentuckyju, piše američki Associated Press, lokalne novine objavljuju fotografije djece koja ponosno pokazuju svoj plijen - ustrijeljene purane i jelene. Još je šokantnije to što je mali Kristian imao pušku namijenjenu upravo djeci - marke Crickett kalibra 0.22, proizvođača Keystone Sporting Arms iz Pennsylvanije, koji na svojoj web stranici pod sloganom “Moja prva puška” nudi oružje u najrazličitijim bojama i uzorcima, od obične smeđe do ružičaste, narančaste i plave.

Tvrtka je osnovana 1996. i tada je sa samo četiri zaposlena proizvela 4000 pušaka. Sada imaju 70 zaposlenika, a na web stranici navode da su 2008. proizveli 60.000 komada oružja namijenjenog djeci te da su deseti najveći proizvođač pušaka u SAD-u.

“Cilj tvrtke KSA je usaditi mladim pucačima brigu o sigurnom čuvanju oružja i ohrabriti ih da steknu znanje i poštovanje koje aktivnosti lova i pucanja zahtijevaju i zaslužuju”, stoji na web stranici.

Uz fotografije dječaka i djevojčica na streljanama i u lovu, na stranici se mogu pronaći i pohvale roditelja zahvalnih što sada bez problema mogu svoju djecu povesti u lov.

Nesretni slučaj ili zločin

- Imamo golemu nacionalnu raspravu o tome želimo li ljudima koji hoće kupiti oružje provjeravati povijest, ali dat ćemo četverogodišnjaku pušku i očekivati da će se iz toga izroditi nešto dobro? - zaprepastila se Sharon Rengers, aktivistica za prava djece iz Louisvillea, koja je naglasila da je proizvodnja oružja za djecu nevjerojatna.

Još nije jasno hoće li tko odgovarati za smrt male Caroline. Mrtvozornik je rekao da je riječ o nesretnom slučaju, no policija još nije sigurna je li bilo i elemenata kaznenog djela.

U Kentuckyju djeci zakon ne zabranjuje posjedovanje ili korištenje pušaka. Malog je Kristiana otac Chris, koji radi u pilani i potkiva konje, učio kako koristiti pušku. - Bila je to mala puška za dijete. Dječak je obično pucao iz nje - rekao je mrtvozornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:34