NAPAO DEMOKRACIJU

NOVA PRESUDA BERLUSCONIJU Sada već notoran kriminalac dobio tri godine zbog kupovine senatorâ, ali spašava ga zastara

 AFP

Silvio Berlusconi (78), bivši višestruki premijer i sada već notoran kriminalac, osuđen je na tri godine zatvora zbog kupovine senatorâ iz suparničke stranke, čime je 2008 oduzeo većinu koaliciji lijevog centra, srušio vladu Romana Prodija i iznudio izbore na kojima je osvojio vlast i postao premijer.Tužioci su zahtijevali pet godina zatvora.

Na tri godine je osuđen i Valter Lavitola (49), u to doba Berlusconijev pouzdanik i posrednik pri kupovanju senatorâ.

Naravno, Berlusconi neće u zatvor zbog toga brutalnog atentata na demokraciju, jer ga zastara spašava ove jeseni, dakle i ranije nego što bi drugostupanjski sud mogao odlučivati o prizivu, koji će jamačno (već i zbog toga) biti uložen.

Presudu je donijelo sudsko vijeće Prvog odsjeka Sudišta u Napulju kojemu je predsjedala Serena Corleto.

Slučaj će poslužiti kao sudski presedan u Italiji, jer je prvi put da se sudi korupciji u samome Parlamentu.

Neoborivo je dokazano da je Berlusconi posredovanjem mešetara Valtera Lavitole između 2007 i 2008 platio tri milijuna eura tadašnjem senatoru Sergiu De Gregoriju (izabranome u dijaspori na listi Italija vrijednosti bivšeg tužioca Antonija Di Pietra) da napusti vladinu koaliciju i glasa protiv povjerenja vladi Romana Prodija u Senatu, gdje je ona raspolagala veoma tankom većinom. De Gregorio (54) je priznao novinarima 2013 da je bio korumpiran te se nagodio sa sudom za kaznu od 14 mjeseci zatvora.

Sumnjivi su bili i prijelazi još nekih senatora, sve je to bilo očito, ali sudu trebaju i materijalni dokazi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:49