NOVA EUROPA

NOVA EUROPA ‘Sad ćemo uvesti red u bankarski sustav. Uspjeli smo spasiti euro’

 AP

Lideri zemalja Europske Unije, na čelu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, dogovorili su donošenje smjernica za uvođenje nadzornog mehanizama za europski bankarski sustav čime se postavljaju temelji za bankarsku uniju u EU.

Riječ je o sporazumu kojim se želi spriječiti nove probleme unutar eurozone, a koji predviđa davanje pomoći europskim financijskim institucijama uz postojanje i puno funkcioniranje EU agencije za nadzor banki.

Oštre izjave

- Sporazum će pomoći ubrzati ekonomsku integraciju eurozone. Zahvaljujući uvođenju novog mehanizma napredovat ćemo brže i sigurnije. No različite zemlje trebaju različite brzine integracije, izjavio je Francois Hollande, glavni pobornik novog mehanizma. Angela Merkel istaknula je, kao i dosada, kako je ‘kvaliteta nužnija od brzine’ u stvaranju bankarske unije.

- Treba biti nekog reda u uvođenju agencije, a plan je sam po sebi već ambiciozan, dodala je Merkel. Dogovor je tako, slažu se komentatori, u najboljem slučaju napet kompromis između Francuske i Njemačke koji ostavlja brojne zamršena pitanja koja tek treba rješiti.

Uoči summita europskih premijera i predsjednika, atmosfera je bila napeta. Najviše je neslaganja bilo oko datuma početka rada nove EU agencije. Berlin nije dijelio mišljenje Pariza i Madrida o uvođenju takvog nadzora već 1. siječnja 2013. Iako je uoči sastanka davao oštre izjave, Hollande je ipak odustao od inzisiranja na brzoj implementaciji reforme i pobjedu je po tom pitanju, pokazalo se, ipak odnijela Merkel.

U zaključnom priopćenju sa summita navodi se, naime, kako će se smjernice donijeti do kraja godine, a uvođenje se ostavlja za iduću godinu. Angela Merkel istaknula je pritom kako ‘europske financijske institucije neće dobiti pomoć od Europskog mehanizma za stabilizaciju, stalnog fonda za bailout, dok nadzorni mehanizam ne bude posve funkcionalan’.- Za uspostavu nadzorne agencije trebat će više od dva mjeseca, dodala je ističući da politički vođe ‘ne smiju nastaviti razočaravati tržišta kratkoročnim objavama. Hollande je naglasio kako je odlučeno da se smjernice donesu do kraja godine, a kako ne bi trebalo potrajati više od nekoliko tjedana prije početka rada agencije. No objava konkretnih datuma je izostala.

Napadi na Merkel

Uoči summita Hollande je u nekoliko intervjua europskim novinama praktički napao njemačku kancelarku.

- Čini se da upravo oni koji s najviše žara pričaju o političkoj uniji najviše oklijevaju kad dođe trenutak za akciju, izjavio je tako Hollande. Po dolasku na summit optužio je Merkel da odugovlači zbog izbora u Njemačkoj.

Prema izjavama diplomata, Merkel i Hollande su se na početku summita tvrdoglavo držali svojih pozicija. Merkel je ustrajala na gledištu da se moćna nadzorna agencija kakva je potrebna za takav posao ne može oformiti za nekoliko mjeseci. Prije toga je potrebno naći odgovor na vrlo teška pitanja koja ni nakon summita nisu odgovorena.

Nadzor 6000 banaka

Agencija bi djelovala pod pokroviteljstvom Europske centralne banke, a nadzirala bi 6000 banaka eurozone. No svih 27 članica Europske Unije mora pristati na kreaciju agencije. Njemačka se zalagala za ograničeniji nadzor samo najvećih banaka eurozone.

Merkel je dobila mir pred izbore

Sporazum u Bruxellesu, navode analitičari, ide na ruku njemačkoj kancelarki Angeli Merkel jer joj daje vremena da zaustavi osnivanje nadzorne agencije i time kontroverzne direktne pomoći bankama do njemačkih izbora koji su u rujnu iduće godine.

No odgoda bi, pak, mogla izazvati turbulencije na financijskim tržištima. Prema riječima nekih analitičara, španjolske i irske banke već računaju napomoć.

Nije cijela večer summita prošla u napetom ozračju.

Predsjednik Europske komisije Herman Van Rompuy rekao je okupljenima kako se nada da će svi biti s njim u Oslu u prosincu na primanju Nobelove nagrade za mir koja je dodijeljena Europskoj Uniji. Merkel je odmah prihvatila taj poziv i pozvala svoje kolega da učine isto.

Britanski premijer David Cameron, poznat kao euroskeptik, odbio je taj prijedlog. Izjavio je kako u Oslo treba poslati 27-oro djece iz EU da prime nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:52