NEMA MIRA

NOVA DRAMATIČNA ESKALACIJA Separatisti na istoku Ukrajine iz automata pogodili vojni avion

 AFP

KIJEV - Na dan kada je Ukrajini čvrstu podršku izrazio američki potpredsjednik Joe Biden, koji je stigao u službeni posjet Kijevu, na istoku ove države i dalje nema mira.

Prema izvješću BBC-ja, koji se poziva na ukrajinsko ministarstvo obrane, separatističke su snage u blizini grada Slovjanska u utorak zapucale i pogodile ukrajinski vojni avion koji ih je nadlijetao.

Riječ je o izvidnom avionu tipa An-30, na kojega je otvorena paljba iz automatskog oružja, no pilot je bez većih problema uspio sletjeti natrag u svoju bazu u glavnom gradu Kijevu. Letjelica je pretrpjela manja oštećenja.

Nedugo nakon ove vijesti, stigla je i informacija iz ureda privremenog predsjednika Ukrajine Oleksandra Turčinova da ukrajinske snage nastavljaju 'antiterorističku akciju' na istoku zemlje, koja je bila privremeno obustavljena uoči Uskrsa.

Povod za nastavak akcije je ubojstvo jednog političara na istoku. Riječ je o Vladimiru Ribaku za kojega u Turčinovljevom uredu kažu da je u blizini Slovjanska pronađen mrtav s vidljivim tragovima fizičke torture.

'Teroristi su u osnovi cijelu regiju Donjecka uzeli za taoca i prevršili su svaku mjeru', rekao je Turčinov pojašnjavajući nastavak akcije na istoku.

Inače, na sam Uskrs u blizini Slovjanska kod jedne kontrolne točke došlo je do oružanog sukoba u kojem su ubijena trojica proruskih militanata i najmanje dvije osobe koje podržavaju privremenu kijevsku vlast. U utorak su održani sprovodi trojice militanata. Separatisti i centralna vlast u Kijevu jedni druge optužuju za izazivanje tog incidenta.

Ocjenjujući da je Ukrajina suočena s 'ponižavajućim prijetnjama' i 'zastrašujućim problemima', Joe Biden je na konferenciji za novinare u društvu privremenog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka istaknuo da su Sjedinjene Države spremne pomoći njezinim čelnicima da iskoriste priliku za nacionalno jedinstvo.

Dodao je također da ne postoji razlog zašto Ukrajina ne bi mogla postići energetsku sigurnost, umjesto da ovisi o ruskim energentima, ali i napomenuo da je za to potrebno neko vrijeme.

Prošli su četvrtak Sjedinjene Države, Ruska Federacija, Europska unija i Ukrajina postigle sporazum o prekidu vatre, povlačenju svih militanata iz zgrada državnih institucija te razoružanju svih ilegalnih skupina. Iz današnje perspektive taj se sporazum, postignut nakon 7-satnih pregovora u Ženevi, čini dalekom prošlošću bez pretjeranih izgleda da bude proveden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:47