REKAO, PA POREKAO

NOVA AFERA TRESE AMERIKU Obama je znao da će milijuni izgubiti zdravstvenu zaštitu

Iako je Obama obećavao suprotno, stotine tisuća Amerikanaca sada dobivaju obavijesti da se njihove police otkazuju jer nisu u skladu s novim zakonom
 AFP

Američki predsjednik Barack Obama vodio je dugu i snažnu borbu da uvede novi sustav zdravstvene zaštite, koji je na koncu postao zakonski akt, a nepovjerljivim građanima je poručivao da mogu zadržati postojeću policu zdravstvenog osiguranja ukoliko im se ne bude sviđala nova.

No, sada stotine tisuća Amerikanaca dobivaju obavijesti da se njihove police otkazuju jer nisu u skladu s novim zakonom. Štoviše, NBC News je objavio da je Obamina vlada to znala najmanje tri godine prije nego što je došlo do otkazivanja polica.

Prema procjenama, oko 50 do 75 posto od 14 milijuna Amerikanaca koji individualno ugovaraju svoje zdravstveno osiguranje trebaju očekivati obavijest o otkazivanju "jer njihova postojeća polica nije u skladu sa standardima novog zakona o zdravstvenoj skrbi".

Prema tom zakonu, svi koji su imali zdravstveno osiguranje prije dana potpisivanja novog zakona, 23. ožujka 2010., mogu ih zadržati čak i ako nisu u skladu s novim zakonom. No, Ministarstvo zdravlja uvelo je nadopunu po kojoj to ne vrijedi ukoliko je polica značajno promjenjena. No, mediji sada iznose kako je Obamina vlada već tada znala da se mnoge stare police neće moći prihvatiti zbog situacije na američkom tržištu individualnog zdravstvenog osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 16:54