KAOS U SHARM EL-SHEIKHU

NOSAČ PRTLJAGE UNIO BOMBU U AVION? Putin nakon razgovora sa glavnim ruskim špijunom obustavio sve letove za Egipat!

 AFP

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali nakon što je David Cameron zbog sumnje da su teroristi srušili ruski avion obustavio sve letove za Sharm el-Sheikh. Bijesni Rusi tada su optužili Britance da im skrivaju neke informacije, ali samo 48 sati poslije za istu radikalnu metodu suspendiranja svih letova za Egipat odlučio se i - Putin! Što se promijenilo? Putin je danas desetak minuta razgovarao s Cameronom, a nakon toga i sa čelnikom FSB-a Aleksandrom Bortnikovom.

- Ruski šef države prihvatio je preporuke šefa ruskih tajnih službi (FSB) i naredio vladi da razmotri mehanizme koji bi omogućili provedbu preporuka, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Čelnik FSB-a rekao je ranije kako bi Rusija morala obustaviti sve putničke letove u Egipat dok se ne sazna točno što je uzrokovalo pad njezina zrakoplova u subotu iznad Sinaja.

- Dok ne saznamo prave razloge za ono što se dogodilo, smatram da treba obustaviti ruske letove za Egipat - kazao je čelnik FSB-a.

O čemu je to Putin razgovarao s Cameronom još je nepoznato, ali engleski mediji došli su do saznanja da je britanska tajna služba MI5 presrela razgovor militanta Islamske države s poluotoka Sinaja. Telegraph piše da su engleske i američke tajne službe već privele na razgovor nosača prtljage koji je navodno bombu unio u zrakoplov koji se u subotu srušio na Sinaju. Da se eksplozija dogodila unutar aviona, tvrde američki dužnoscnici, dokaz su i brojne rupice s unutarnje strane olupine...

Francuski mediji danas su otišli i korak dalje te su objavili da sadržaj crne kutije dokazuje da je avion uništila bomba.

Za to vrijeme, u zračnoj luci u Sharm el-Sheikhu vlada veliki kaos. Stotine zarobljenih putnika ne mogu se vratiti kući, a egipatske vlasti uredno vraćaju sve avione koje su iz Ujedinjog Kraljevstva krenule prema Egiptu... Zbog diplomatskog rata između Britanaca i Egipćana samo 8 od 29 aviona poletilo je prema Europi, a britanskog veleposlanika u Egiptu mora čuvati osiguranje da ga bijesni putnici ne pregaze...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:55