PRESUDU JE DOČEKAO SA SMJEŠKOM NA LICU

Norveški monstrum Breivik osuđen na kaznu od 21 godine zatvora!

Breivik smatra kako ocjena da je bio mentalno zdrav u trenutku masakra ide u prilog njegovoj ideologiji
Mass murderer Anders Behring Breivik, centre, arrives at the court room in a courthouse in Oslo Friday Aug. 24, 2012 . Breivik will receive his judgment for Norway's worst peacetime attacks, a bomb and gun rampage that left 77 people dead in July last year. (AP Photo/Heiko Junge / NTB scanpix, Pool)
 AP

NORVEŠKA - Norveški sud jednoglasno je proglasio masovnog ubojicu Andersa Behringa Breivika mentalno ubrojivim te ga osudio na 21 godinu zatvora koliko iznosi maksimalna zatvorska kazna koju propisuje norveški zakon.

Breivik je priznao kako je ubio 77 ljudi i ranio više od 240 osoba kada je postavio bombu u centru Osla nedaleko zgrade Vlade i počeo pucati po mladima na otoku Utoya. No, opravdavao se da je psihički zdrav i da je bilo nužno zaustaviti 'islamizaciju' u Norveškoj.

Sudski vještaci za psihijartiju nisu se slagali oko Breivikove uračunljivosti. Prvi tim koji ga je pregledao proglasio ga je paranoičnim šizofreničarom, no drugi ga je psihijatrijski tim proglasio uračunljivim.

Prije presude, Breivik je kazao kako bi psihijatrijska skrb za njega bila gora od smrti, te kako se, ako ga proglase uračunljivim, neće buniti.

Presudu je dočekao sa smješkom na licu jer smatra kako ocjena suda da je bio mentalno zdrav u trenutku masakra ide u prilog njegovoj ideologiji.

Breivikov odvjetnik potvrdio je da se njegov klijent ne namjerava žaliti na presudu koja odgovora onome što je želio.

- Rekao je da se neće žaliti sada kada je proglašen ubrojivim - rekao je Geir Lippestad.

Iako je 21 godina zatvora maksimalna kazna u Norveškoj, zakon dopušta mogućnost da se osobama opasnim za okolinu produži kazna i nakon isteka tog razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 07:38