LOKALNI IZBORI

Njemačka se oporavlja, a birači okreću leđa kancelarki Merkel

Na nacionalnoj razini sada najviše rastu Zeleni, bez kojih CDU na izborima 2013. možda više neće moći sastaviti vladu
 AFP

BERLIN - Kršćanski demokrati (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel pretrpjeli su u nedjelju težak poraz na izborima u saveznoj državi Bremen te završili na trećem mjestu, iza socijalnih demokrata (SPD).

Najgori rezultat

Socijalni demokrati, koji su u Bremenu na vlasti već 64 godine, povećali su svoje vodstvo sa 36,7 na 38,8 posto, ali su Zeleni, koji su u koaliciji sa SPD-om, sa šest posto narasli na 22. Kršćanski demokrati istodobno su izgubili oko šest posto te su sada pali na 20 posto, što je najgori rezultat te stranke u Bremenu od 1959. godine. Koalicijski partneri Angele Merkel u saveznoj vladi, slobodni demokrati (FDP), uopće pak nisu uspjeli ući u bremenski parlament.

No, iako loš rezultat u Bremenu neće utjecati na vladajuću koaliciju na saveznoj razini, riječ je o petim uzastopnim regionalnim izborima na kojima CDU gubi podršku, a dolazi i nakon što je u ožujku CDU izgubio u Baden-Württembergu, gdje je bio na vlasti 50 godina. Tamo su ih pregazili Zeleni, koji su postali najjača stranka u toj državi, čak ispred SPD-a, pa su na kraju dobili i prvog zelenog guvernera u povijesti. FDP je pak zabilježio najgore rezultate u svojoj povijesti.

Krivi su Japanci

CDU je i u Bremenu svoj poraz pripisao japanskoj nuklearnoj katastrofi - koja se dogodila nakon što je vlada Angele Merkel prošlu jesen odlučila promijeniti zakon vlade SPD-ova kancelara Gerharda Schrödera iz 2002. prema kojem bi se njemačke nuklearke zatvorile do 2022., te im je, uz tvrdnje da su nuklearke sigurne, odlučila dati još 12 godina. Osim te neugodne epizode, za vladu je bila pogubna i kriza u eurozoni, zbog koje njemački birači imaju osjećaj da su prisiljeni plaćati za spas “lijenih” Grka, Iraca i Portugalaca - pa CDU-u nije pomoglo ni to što se već drugu godinu zaredom u Njemačkoj očekuje ekonomski rast od tri posto, dok je nezaposlenost na najnižoj razini u 19 godina.

Novi porazi Merkel i CDU-a

20. veljače

CDU je doživio “tsunami” na izborima u Hamburgu - potpora mu je u odnosu na prethodne izbore pala sa 42,6 na 20,8 posto.

21. ožujka

CDU je, doduše, pobijedio u Gornjoj Saskoj sa 32,5 posto, ali to je bio njihov drugi najgori rezultat od pada Berlinskog zida, a koalicijski FDP nije prešao prag.

27. ožujka

CDU je izgubio Baden-Württemberg, a pobijedili su Zeleni, koji su dobili i prvog guvernera u njemačkoj povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:08