POGREŠNA IDEOLOGIJA

Njemačka će oduzimati djecu neo-nacističkim roditeljima: Želi se spriječiti odgoj u duhu veličanja Hitlera

Roditelji djecu šalju u ljetne kampove gdje kroz igru i predavanja uče o nacizmu kao pokretu koji je 1930. spasio Njemačku
 Sipa

Djeca njemačkih roditelja koji se deklariraju kao neo-nacisti uskoro bi mogla biti izdvojena od obitelji te predana socijalnim službama, javlja Daily Mail .

Njemačke su se vlasti odlučile na taj korak kako bi se iskorijenilo sve češće veličanje Adolfa Hitlera i Trećeg Reicha. Veliku zabrinutost izazvao je sve veći broj ljetnih kampova i posebnih škola u kojima se djeci nacistički pokret predstavlja kao nacionalno dobro.

Nedavna racija u jednom od kampova otkrila je dječje slagalice koje pokazuju njemačke granice prije Drugog svjetskog rata te bojanke kojima se djecu poticalo da se zbliže s Hitlerom. Osim toga otkrivene su torte sa simbolima SS-a i ukrasi u obliku svastika.

- Kada ideološki utjecaj dosegne takvu razinu da prijeti djetetovu dobrobitu, država i javne institucije moraju naći pronaći rješenje situacije - pojasnio je Günther Hoffmann, stručnjak za prava djece.

Djeca su u kampovima učena da je 'demokracija za slabiće' te da 'samo nacionalno zajedništvo predvođeno novim Führerom može spasiti zemlju'. Dodaje se i kako 'nasljednika Hitlera tek treba otkriti'. Imaju i predavanja u kojima ih se uči da je nacistički pokret 1930. godine 'spasio' Njemačku nakon poraza u Prvom svjetskom ratu.

Sve je više neo-nacističkih kampova, pod imenom 'Narod i domovina', izniknulo posljednjih godina diljem Njemačke kako bi se educirala djeca pro-nacističkih roditelja.

Najdrastičnija situacija je u mjestu Jamalu, oko 160 kilometara od Berlina, gdje se 99 posto stanovnika deklarira nacistima i ponosni su na to.

Vlasti vjeruju kako nekoliko tisuća obitelji odgaja svoju djecu u pro-nacističkom okruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:12