KRIVI ZA GENOCID

Nizozemci bijesni zbog izjave američkog generala da nisu obranili Srebrenicu jer su homoseksualci

Komentar bivšeg zapovjednika NATO-a šokirao je i neke članove Odbora za oružane snage Senata SAD-a pred kojim je svjedočio protiv prijedloga da se u oružanim snagama dopusti služenje homoseksualcima
 AFP

DEN HAAG - Glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane izjavu bivšeg zapovjednika NATO-a Johna Sheehana da nizozemski vojnici nisu uspjele spriječiti genocid u Srebrenici jer su neki do njih bili homoseksualci nazvao je "potpunom besmislicom".

Komentar umirovljenog američkog generala Johna Sheehana šokirao je neke članove Odbora za oružane snage Senata SAD-a pred kojim je svjedočio protiv prijedloga da se u oružanim snagama SAD-a dopusti služenje otvoreno homoseksualnim vojnicima. Naime, Obamina administracija predložila je ukidanje politike "ne pitaj, ne govori" , koja u američkoj vojsci od sedamdesetih godina određuje odnos prema homoseksualcima.

Nizozemske postrojbe služile su kao mirovne snage UN-a u BiH i bile zadužene za obranu Srebrenice, a njihovo povlačenje i prepuštanje snagama bosanskih Srba da izvrše genocid nad zarobljenim Bošnjacima, postalo je primjerom loše opremljenih i loše pripremljenih snaga za rat.

- Bataljun je bio preslab, slabo vođen, a Srbi su ušli u grad, vezali lisicama vojnike UN-a za telefonske stupove, izveli Muslimane i pogubili ih. To je bio najveći pokolj u Europi nakon Drugog svjetskog rata - opisao je Sheehan likvidaciju oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koju su srpske snage počinile nakon zauzimanja Srebrenice.

- Jesu li vam nizozemski čelnici rekli da je to bilo zbog toga što su tamo bili homoseksualni vojnici? - pitao je senator umirovljenog generala. - Da. Oni su bili uključeni, kao dio problema - odgovorio je Sheehan, istaknuvši da mu je to rekao načelnik nizozemskog glavnog stožera.

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane Roger Van de Wetering rekao je kako je "nevjerojatno da čovjek toga ranga izjavljuje takve besmislice". I predsjednik senatskog odbora Carl Levin rekao je Sheehanu da je njegov komentar "potpuni promašaj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:26