KONTROLA MEDIJA

Niti diktator Ben Ali nema odgovor na Facebook

Najjače oružje u rukama prosvjednika u Tunisu, mahom mladih, jesu Facebook, Twitter i blogovi
 AP

TUNIS - Trenutačni prosvjedi u Tunisu možda su najozbiljniji u 23-godišnjoj vladavini autokratskog predsjednika te zemlje Zine Ben Alija. Javno izražavanje nezadovoljstva rijetkost su u toj zemlji i oštro se sankcioniraju, no unatoč izlasku vojske i policije na ulice prosvjedi ne jenjavaju već mjesec dana. Naprotiv, šire se.

Najjače oružje

Kao najjače oružje u rukama demonstranata pokazali su se društveni mediji, posebno Facebook, Twitter i YouTube, koji su poslužili kao platforma za organizaciju prosvjeda, galvanizaciju podrške i izvor alternativnih vijesti o stanju na ulicama. Da je tako potvrdila je i vlada koja je prionula ušutkavanju glasova na društvenim mrežama.

Osim što su uhićena dva poznata blogera, zatvoren je i reper El General, čija se pjesma “Predsjedniče, vaši ljudi umiru” brzo proširila internetom.

Zapad okrenuo leđa

Nakon što je u noći sa srijede na četvrtak poginulo još troje civila u provincijskim gradovima, snimke okršaja s mobitela pojavile su se na YouTubeu. Predsjednik Ben Ali pokušao se umiliti Zapadu izjavom da prosvjede zbog nezaposlenosti i korupcije lože islamistički teroristi, no to mu nije prošlo.

SAD je zbog izvješća o brutalnosti policije poslao rijetku kritiku inače prijateljskom Zineovu režimu. Nakon što se doznalo za uhićenja internet-aktivista, vlada je objavila kako će pustiti i njih i uhićene prosvjednike i to je, prema raspoloživim podacima, bila primorana učiniti.

Tunis je tek posljednji primjer koji pokazuje ulogu društvenih medija u političkom aktivizmu, čak i u zatvorenim državama, i mijenjaju načina na koji se dolazi do vijesti i izvještava. Kad su pretprošle godine, nakon pobjede predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na iranskim izborima, prosvjedi u Teheranu prerasli u krvave sukobe, svijet je najviše dotakla snimka umiranja studentice i prosvjednice Nede, koja je preko YouTubea obišla svijet.

Twitter revolucija

Prvi pogled na razoreni Haiti svijetu su pružili upravo tviteraši koji su poslali vapaj za pomoć nakon prošlogodišnjeg potresa, a ušutkane medije u Meksiku već neko vrijeme zamjenjuju građani za kompjutorima.

Prosvjedi protiv moldavske vlade 2009. nazvani su “Twitter revolucijom” budući da su mladi koristili Twitter i Facebook za organiziranje te objavljivanje snimki policijske brutalnosti. Vladi nije pomoglo što je zabranila ulazak u zemlju stranim reporterma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:25