POSTOJEĆE DOVOLJNE

Ništa od novih sankcija EU Rusiji?

 AFP

BRUXELLES - Malo je vjerojatno da će ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije pojačati sankcije Rusiji sljedećeg tjedna zbog njezina sudjelovanja u destabiliziranje istočne Ukrajine, rekli su u srijedu diplomati EU-a.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu, a glavna tema će biti Ukrajina koja je objavila da preraspoređuje snage na istoku jer strahuje od nove ofenzive proruskih separatista.

Prekid vatre između proruskih separatista i vladinih snaga dogovoren prije više od dva mjeseca sada je skoro mrtav i Zapad sve više strahuje od povratka općeg sukoba.

"Vijeće ministra vanjskih poslova neće posegnuti za daljnjim sankcijama unatoč nemirima i izborima", rekao je jedan diplomat EU-a a druga dva su izrazila slična stajališta.

Američki general Philip Breedlove, zapovjednik snaga NATO-a u Europi, rekao je da je savez zapazio kako ruski vojnici i tenkovi ulaze u Ukrajinu u posljednjih nekoliko dana, potvrđujući izvješća međunarodnih promatrača.

"Postojeće sankcije su bolne za Rusiju, a vjerojatno će biti pooštrene samo ako EU ne bude imao drugog izbora", rekao je drugi diplomat EU-a. "Još nismo kod toga, mada bismo u jednom trenutku mogli biti".

Nakon primirja 5. rujna uslijedili su tjedni žestokih borbi između vladinih snaga i separatista koji su se prije osam mjeseci pobunili u uglavnom rusofonoj istočnoj UKrajini protiv vlasti kijevske vlade koja gleda prema Zapadu.

Primirje je kršeno na dnevnoj bazi a sve više otkako su pobunjenici održali izbore za čelništvo 2. studenoga koje su Zapad i Kijev proglasili ilegalnim. Broj poginulih u sukobu prešao je 4000, a Kijev je optužio Moskvu da je prošlog tjedna poslala još vojnika u istočnu Ukrajinu.

Mađarska uz EU, ali trebaju pomoć oko plina

Mađarska stoji uz odluku svojih saveznika u Europskoj uniji o uvođenju sankcija Rusiji zbog Ukrajine, ali će trebati pomoć oko opskrbe energentima koja je ugrožena zbog spomenutog spora, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova.

Mađarska uvelike ovisi o ruskom plinu i nafti, a izjave premijera Viktora Orbana da je potrebno razmotriti pitanje sankcija Moskvi izazvale su zabrinutost da Budimpešta klizi u rusku sferu utjecaja.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je u Berlinu kazao da Budimpešta stremi "uravnoteženom, zdravom i pragmatičnom" odnosu s Moskvom, istovremeno se zalažući za suverenost Ukrajine.

"Rekao sam njemačkom ministru vanjskih poslova da će Mađarska uvijek biti odana odlukama koje Europa zajednički donese i tako je i u slučaju Ukrajine. Isto tako sam zamolio za njegovo razumijevanje da je energetska sigurnost srednje Europe u nezavidnom položaju", kazao je Szijjarto na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Dodao je da Mađarska treba više izvora opskrbe plinom te potporu EU-a za poboljšanje infrastrukture za transport plina.

Mađarska podupire Gazpromov projekt plinovoda za dostavu ruskog plina u Europu, no EU drži da taj projekt potkopava napore da se smanji ovisnost Unije o ruskim energentima. Mađarska je također obustavila dostavu prirodnog plina Ukrajini, a također želi svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i prodati ruskoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:01