AMERIKANCI OBJAVILI

NIKAD VEĆI RIZIK OD TERORISTIČKIH NAPADA Europi stiglo dramatično upozorenje: 'Gotovo 2000 ISIS-ovih stranih boraca vratilo se kući!'

Također, veliki je rizik od miješanja terorista s izbjeglicama koji stižu u Europu
 Reuters

Rizik od terorističke prijetnje u Europi na najvećoj je mogućoj razini dosad, kazali su američki dužnosnici za CNN, a gotovo 2000 stranih boraca koji su otišli u Irak i Siriju iz Europe, vratili su se kući. Neki su se razočarali i zato se vratili, a neki od njih vraćaju se upravo zato kako bi isplanirali nove napade, no njihova točna brojka nije poznata.

Posljednje europske i američke procjene pokazuju kako ih se u posljednjih nekoliko godina, koliko obavještajci prate njihova kretanja diljem svijeta, oko 1900 vratilo u Europu, a prijetnja nije ništa manja nego što je bila tijekom terorističkih napada u Parizu.

Također, velik je rizik od miješanja terorista s izbjeglicama koji u Europu dolaze iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Posljednjih mjeseci diljem Europe uhićen su brojni 'pripadnici ISIS-a': neki su kazali kako ih je ta teroristička organizacija inspirirala, a drugi kako im je naređeno da izvrše napade.

Raste zabrinutost zapadnih vlasti da Islamska država u Libiji 'ima nezavisnost' od ISIS-ovih vođa u Siriji i Iraku te mogućnost da sami izvršavaju napade po Europi.

Djelomice je problem nestabilna vlada u Libiji, a SAD vjeruje kako je tamo prisutno između 2000 i 3000 ISIS-ovih boraca.

Američki državni tajnik John Kerry susreo se sa partnerima u Italiji i Kataru kako bi raspravili na koje načine SAD može poduprijeti libijske napore za uspostavljanjem nove nacionalne vlade, što Washington vjeruje da je važno, ne samo za stabilnost države, već i za borbu protiv Islamske države.

Mnogi ISIS-ovi borbi nalaze se u i oko grada Sirte, gdje je snimljen i posljednji video brutalne egzekucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:54