ŠAŠAVI MARATONAC

NIJE MORE CESTA, NITI BALON ČAMAC Trčao po Atlantiku pa zapeo u Golfskoj struji

 AFP PHOTO / AFP PHOTO

MIAMI Ultramaratonac koji je u balonu kućne izrade pokušao 'pretrčati' razdaljinu od obale Floride do Bermuda, spašen je u subotu iz voda Atlantskog oceana. Reza Baluchi iza sebe ima nebrojene uspješno istrčane ultramaratone, ali 'trčanje' po površini oceana pokazalo se prevelikim zalogajom.

Američka obalna straža prvi je put naišla na Rezu i njegov balon još u srijedu. Dobili su dojavu kako neki čovjek pluta u moru nedaleko od Miamija i prolaznike na brodovima pita za smjer do Bermuda.

Pratili su njegov napredak sve do subote kad je zatražio pomoć. Helikopter i brod obalne straže poslani su u akciju spašavanje, nekih stotinjak kilometara istočno od obale Floride.

'Uhvatila ga je Golfska struja, a izvući se iz struje samo uz pomoć mišića, praktički je nemoguće', izjavio je Mark Barney, glasnogovornik Obalne straže.

Baluchi je u improviziranom balonu, kojeg je pokretao trčanjem poput hrčka na kolutu, imao proteinske pločice, vodu te satelitski telefon kojim je na kraju pozvao pomoć.

'Reza ne sluša nikoga', kaže njegov poznanik, Davis Hyslop. 'Posjeduju nevjerojatnu ambiciju kad se odluči za neki cilj. Uspio je iznad svih očekivanja. No, morate biti pomalo ludi da vam takvo što padne na pamet, zar ne?'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:46