BRANI SE OD OPTUŽBI

'NIJE ISTINA DA BEZGLAVO ZADUŽUJEM ZEMLJU, POSTIGLA SAM BOLJE UVJETE OD JANŠE!' Premijerka Bratušek pod paljbom oporbe

Slovenska premijerka Alenka Bratušek odbacila je u ponedjeljak navode oporbe da je državu zadužila po previsokim kamatama plasmanom dviju državnih obveznica u ukupnoj visini 3,5 milijardi američkih dolara
 AFP

Slovenska premijerka Alenka Bratušek odbacila je u ponedjeljak navode oporbe da je državu zadužila po previsokim kamatama plasmanom dviju državnih obveznica u ukupnoj visini 3,5 milijardi američkih dolara.

Bratušek je, odgovarajući na zastupnička pitanja oporbe na početku redovnog zasjedanja parlamenta, rekla da će prodaja dviju državnih obveznica biti dovoljna za ovogodišnje servisiranje dospjelih kredita, obveze državnog proračuna, ali i za dokapitalizaciju banaka te da se je promjenom kamate i valutnom klauzulom postiglo da su uvjeti za Sloveniju bolji od onih koje je prodajom dolarskih obveznica početkom listopada postigla vlada bivšeg premijera Janeza Janše.

Bratušek je dodala da vjeruje kako se početkom svibnja, kad su obveznice prodane, zadnji put dogodilo da Slovenija investitorima za svoje obveznice s desetogodišnjim dospijećem mora nuditi godišnji prinos od šest posto te da će se uvjeti zaduživanja na međunarodnom financijskom tržištu poboljšati zbog mjera koje provodi njena vlada.

Na tvrdnje oporbe da njena vlada "bezglavo" zadužuje zemlju pod neprihvatljivim uvjetima, Bratušek je rekla da je zaduživanje koje je početkom mjeseca postigla njezina vlada bilo u pogledu kamata za deset bazičnih poena povoljnije od zaduživanja koje je realizirala vlada premijera Janše početkom listopada 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:31