DVOJE MRTVIH

Nigerijci povjerovali kako slana voda sprječava ebolu

 AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI

LAGOS - Dvoje je ljudi umro u Nigeriji, a dvadesetak ih je hospitalizirano zbog bizarne šale na društvenim mrežama koja je Nigerijce uvjeravala kako je ispijanje velikih količina slane vode najbolja prevencija za ebolu.

Sve je krenulo od studentice koja je početkom kolovoza poslala SMS u kojem je, između ostalog, stajalo: 'Pobrinite se da se vi, vaša obitelj i svi vaši susjedi svako jutro okupaju u vrućoj vodi sa soli zbog virusa ebole'.

Poruka potom potiče ljude da piju što više slane vode kako se ne bi zarazili opasnim virusom. SMS je ubrzo počeo kolati mobilnim telefonima u Nigeriji, a potom je preselio na društvene mrežu gdje su poruku podijelili milijuni Nigerijaca.

'Prijatelji i rođaci dizali su ljude u cik zore kako bi ih nagovorili da se okupaju u slanoj vodi te da je popiju, jer im je to rekao lokalni nadriliječnik', kaže Thomas Lee, suosnivač Symplura, tvrtke koja se bavi praćenjem medicinskih informacija na društvenim mrežama.

Nigerijska vlada ubrzo je krenula s kampanjom negiranja navodnih ljekovitih svojstava slane vode, ali prekasno, U međuvremenu, dvije su osobe preminule zbog konzumiranja slane vode, a najmanje 20 završilo je u bolnici. Preminuli su imali problema s visokom tlakom, što se u kombinaciji sa solju pokazalo smrtonosnom kombinacijom.

Srećom, kampanja nigerijskih vlasti dala je ploda i stanovništvo te afričke zemlje nakon desetak dana prestalo je vjerovati u ljekovitost slane vode.

Studentica koja je pokrenula, pokazalo se, smrtonosnu šalu, pokušala je upozoriti sunarodnjake, ali uzalud. 'Svi moji pokušaji da uvjerim ljude kako sam ja pokrenula šalu, nisu uspjeli', napisala je na Twitteru.

'Jutros me nazvala mama i pitala jesam li čula da slana voda sprječava ebolu. Nisam znala što da joj kažem.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:38