POTRES U BRITANIJI

News of the World skandal: Uhićen bivši urednik tabloida i Cameronov šef komunikacija Andy Coulson

Coulson je bivši šef komunikacija britanskog premijera Davida Camerona, a urednik tabloida bio je od 2007. godine
 AFP

LONDON - Bivši urednik tabloida News of the world, Andy Coulson, uhićen je zbog skandala oko novinarskog hakiranja telefona poznatih ličnosti, političara te žrtava terorističkih napada i rata, ali optužbi za korupciju. Privedeni Coulson demantirao je optužbe braneći se kako tijekom svog uredničkog mandata nije znao za prisluškivanja.

Coulson je bivši šef komunikacija britanskog premijera Davida Camerona, a urednik tabloida bio je od 2007. godine.

Skandal oko prisluškivanja telefona poznatih osoba dosegao je vrhunac kada je otkriveno da su novinari News of the worlda prisluškivali i telefon 13-godišnje žrtve Milly Dowler, djevojčice koja je 2002. godine oteta, a potom ubijena.

Vlasnik News of the worlda, Rupert Murdoch, najveći svjetski medijski magnat, zbog spomenutog je skandala odlučio okončati tiskanje tih novina pa ove nedjelje izlazi posljednje izdanje .

- Savjetovao sam se sa starijim kolegama i odlučili smo napraviti odlučne korake kako bi sačuvali vjerodostojnost novina. Ove će nedjelje biti tiskano posljednje izdanje News of the Worlda - stoji u Murdochovu priopćenju.

Protiv jednog od najpopularnijih tabloida u Velikoj Britaniji ustali su i britanski parlament te premijer Cameron koji je cijeli slučaj nazvao 'velikim skandalom ne samo novinara i tiska nego i policije i političara'.

Novinari su navodno špijunirali telefonske razgovore i poruke više od 4000 Britanaca.

Cameron se zalaže za dvije povezane istrage - tabloida News of the world, ali i šire ispitivanje tiska kojom bi se, nadaju se u britanskoj vladi, spriječile buduće zlouporabe medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:36