DAN NAKON PRINOVE

NEVJEROJATNA LINIJA Vojvotkinja je deset sati nakon poroda izgledala svježe kao da uopće nikad nije bila trudna

Iako se govorilo da Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, treba roditi sredinom travnja, pa čak i 25. travnja, ona je rodila u subotu u 8.34 ujutro, a sve do dva dana prije poroda sama je vozila sina Georgea na plivanje u Buckinghamsku palaču i razgledavanje ZOO vrta s domaćim životinjama. Ni deset sati nakon poroda Kate je napustila rodilište svete Marije u središtu Londona i u subotu oko šest poslijepodne stigla u Palaču Kensington. Za razliku od sina, jednoipolgodišnjeg princa Georgea, kojeg je rađala 14 sati, Kate je svoje drugo dijete, malenu princezu, rodila za dva i pol sata.

Naš poznati ginekolog i porodničar doc. dr. sc. Ratko Matijević, koji je pet godina usavršavanja proveo u Velikoj Britaniji te je član Kraljevskog zbora ginekologa i porodničara, tumači zašto je drugo dijete rodila jako brzo.

Isti liječnici

- Porod ima nekoliko porodnih doba, vrlo je vjerojatno da je vojvotkinja prvo porodno doba bila kod kuće i nakon toga je stigla u bolnicu, gdje je ubrzo rodila. U većini slučajeva drugi i svaki naredni porod je brži i jednostavniji, iako nije pravilo da će uvijek biti tako. Kate je napustila rodilište samo deset sati nakon poroda vjerojatno zato što u palači ima jednako dobru skrb koju bi imala i u bolnici. Ipak je razlika između običnog građanina i člana kraljevske obitelji, kojoj čestitamo na prinovi - komentirao je dr. Matijević.

Liječnički tim koji je porodio vojvotkinju vodio je dr. Guy Thorpe-Beeston, ginekolog i porodničar, specijalist za visokorizične trudnoće. Pomagao mu je kolega Alan Farthing, inače član kraljevskog liječničkog tima, a obojica su bili i na porodu Kateina prvog djeteta, princa Georgea.

Trudničke mučnine

Kao i u prvoj trudnoći, i na početku druge vojvotkinja od Cambridgea bila je prava modna ikona, bez obzira što je bila izmučena trudničkim problemima. I u drugoj trudnoći patila je od tzv. hyperemesis gravidarum. Ovaj ekstremni oblik trudničke mučnine koji nosi i probleme s težinom, dehidraciju i nije bezopasan pogađa jedan do dva posto trudnica, a može potrajati i do petog mjeseca trudnoće. Sretna je mama sada to sigurno zaboravila.

Na izlasku iz bolnice princeza je bila zamotana u bijeli šal od merino vune, ručni rad obiteljske tvrtke G. H. Hurt and Son, koja inače ima dugu vezu s kraljevskom obitelji. Isti taj šal nosio je i mali George kada se rodio, čime je Kate nastavila tradiciju kraljevske obitelji dugu 66 godina. S bijelom kapicom na glavi malecka je mirno spavala, dok je stotine okupljenih poklonika klicalo i trubilo sirenama.

Dok su ponosni roditelji svijetu ponosno pokazivali svoju djevojčicu, britanski i svjetski mediji odmah su, dakako, zabilježili kako Kate ni dan nakon poroda izgleda apsolutno senzacionlno. Tridesettrogodišnja vojvotkinja, blistala je u žuto-bijeloj haljini Jenny Packham s cvjetnim printom. Za kosu se pobrinula njezina osobna frizerka Amanda Cook Tucker koja je odmah dojurila u bolnicu, a Kate se i našminkala. Njezin suprug William bio je ležerno odjeven; na sebi je imao bijelu košulju i plavi pulover.

Stigli bake i djedovi

U naručju je držao sina Georgea, koji će u srpnju napuniti dvije godine, vrlo slično odjevenog. Plavokosi mali princ na sebi je imao hlačice, košulju i jaknicu britanske dizajnerice Rachel Riley i sramežljivo je mahnuo novinarima i okupljenoj masi koja je ondje kampirala danima, koja se sada razišla. Jučer oko podneva, sretnom paru stigli su prvi gosti, Kateina majka Carole i sestra Pippa Middleton, sat vremena nakon njih i djed, princ Charles sa suprugom Camillom. Ovog puta je Charles, poznat po svom uvijek ozbiljnom licu, bio nasmiješen. Ubrzo im se pridružio i Katein otac Michael. Inače, rođenje djevojčice izazvalo je opće oduševljenje. Palača Kensington na svoj Twitter profil stavila je fotografiju novorođene princeze, iznijeli su da je vojvoda od Cambridgea bio na porodu, da je curica teška 3750 grama i dodali “dobrodošla u obitelj.

Uskoro kod kuće

Mnoge žene diljem svijeta koje su rodile na društvenim mrežama šokirano su komentirale kako Kate nakon poroda nevjerojatno dobro izgleda, baš poput princeze. Očekuje se da će već za koji dan Kate i William s djecom otići kući, odnosno na svoje kraljevsko imanje Anmer Hall u Norfolku koje im je darovala sama kraljica Elizabeta II.

Djevojčica vrijedna milijune

I dok nacija nestrpljivo čeka da kraljevski par otkrije ime djevojčice, na čemu odlično trenutno zarađuju kladioničari, ekonomisti su izračunali da će princeza do svoje desete godine Velikoj Britaniji ekonomski vrijediti više od 10 milijardi funti. To se prije svega odnosi na modnu i kozmetičku industriju, kako navodi britanski Telegraph, koja bi na temelju male princeze, mogla zarađivati oko 150 milijuna engleskih funti godišnje. I to prvenstvno jer je djevojčica, pva kraljevna nakon princeze Anne koja se rodila 1950., što znači da Windsor nije čak 65 godina dobio potencijalnu nasljednicu britanske krune. No odrastati uz obožavanje , ali i oponašanje cijelog svijeta neće joj biti ni najmanje lako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:51