PROPALI 1.500 METARA

NEVJEROJATAN NEMAR POSADE BOEINGA 'Pilot je zaspao, a ja sam bila na iPadu. Tko bi primijetio da padamo?'

 Flickr

MUMBAI - Boeing 777 indijske kompanije Jet Airways na letu iz Mumbaija za Bruxelles pukom je srećom u petak prošlog tjedna izbjegao sudar s nekom drugom letjelicom nakon što je nevjerojatnom nepažnjom posade propao oko 5.000 stopa, odnosno oko kilometar i pol.

Pilot aviona u koji stane oko 300 putnika zaspao je, što je sasvim uobičajena i dozvoljena praksa na dugim letovima, no njegova kopilotkinja, umjesto da pazi na visinu i brzinu kretanja, zabavljala se službenim tabletom i, kako sama priznaje, nije primijetila da je letjelica izgubila na visini.

PANIKA U AVIONU Pilotu otpala ruka, jedva prizemljio letjelicu: 'Ovo mi je pouka za ubuduće'

Prema planu letenja, avion se trebao kretati na visini od 34.000 stopa, no negdje u zračnom prostoru Turske, koji je u posljednje vrijeme zagušen zbog preusmjeravanja mnogih aviona iz Ukrajine i Iraka, pao je na 29.000 stopa. Nakon toga je u kokpit stigao hitan poziv izbezumljene turske kontrole leta. Naredili su povratak Boeinga na veću visinu, ovoga puta na 32.000 stopa.

Neimenovana je kopilotkinja zatim probudila pilota koji je podigao avion na novu visinu, no oboje su nakon svega odlučili zataškati cijelu situaciju. Ipak, netko nepoznat je indijskom regulatoru zračnog prometa poslao SMS poruku s informacijama o incidentu tako da su pilot i njegova kolegica suspendirani dok traje istraga.

'Zapovjednik je uzeo kontrolirani odmor, što znači da je spavao u skladu s globalnim normama. Kopilotkinja, koja je trebala paziti da avion leti zacrtanom rutom, kazala je da je radila na službenom tabletu, na kojemu su pohranjeni razni dokumenti o letu. Nije primijetila da je letjelica pala ispod visine koja joj je bila dodijeljena', rekao je jedan neimenovani izvor uglednog lista Times of India.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:33