GRAD POD OPSADOM

NEVIĐENE MJERE OSIGURANJA U BEOGRADU Srpski Gay pride u subotu će čuvati čak 6.500 policajaca

 Blic

Kako se bliži Parad ponosa u Beogradu tako rastu strasti, a još uvijek je neizvjesno hoće li se ona uopće održati. No, policija je na nogama i osiguravati bi je trebalo čak 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažiranje policije za neki skup u povijesti glavnog grada Srbije!

Srbijanski premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade i koordinator službi sugurnosti Aleksandar Vučić dali su zeleno svjetlo da se 28. rujna održi Parada ponosa u Beogradu, objavili su u četvrtak navečer beogradski mediji, no list “Danas” na svojoj internetskoj stranici ne isključuje mogućnost da se, s obzirom na iskustva iz prijašnjih godina, u posljednji čas donese i suprotna odluka. List navodi kako do pozitivne odluke Dačića i Vučića nije došlo ni lako ni jednostavno jer postoje neslaganja partnera u vladajućoj koaliciji.

BIZARAN NAPAD NA PARADU Huligani planiraju napasti beogradski Gay Pride pčelama i osama

Već je desetak "patriotskih i pravoslavnih" organizacija poput Dveri, Obraza Naši i Zavetnici najavilo da će održati prosvjedne skupove duž trase mimohoda. Oni će se okupiti već u ranim jutarnjim satima kod Saborne crkve. Svaka od tih organizacija "pokrivat" će po dio trase Ponosa. Danas će se znati hoće li i ovi "kontrapride" skupovi dobiti dozvolu za održavanje..

Kako piše Blic, ukoliko se odluči da će Parade biti, svi ostali skupovi u Beogradu će se otkazati, a već od petka navečer policija će se rasporediti u tri prstena diljem trase šetnje.

Beogradska Parada ponosa započet će, kao i 2010. u parku Manjež, odakle će okupljeni krenuti u šetnju Nemanjinom ulicom. Kod zgrade Vlade Srbije trebali bi skrenuti desno u Ulicu kneza Miloša, kojom će se kretati do raskrižja sa Masarikovom. Kolona će se potom vratiti u park Manjež, gdje će biti održan prigodni program.

Inače, izjava premijera Dačića da "homoseksualci nisu normalni" izazvala je buru i među srbijanskim policajcima, koji su mu odgovorili kako on "potpaljuje vatru" a onda njih šalje da osiguravaju taj skup visokog rizika.

I predsjednik Sindikata policije Lazar Ranitović je uputio otvoreno pismo predsjedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i potpredsjedniku vlade Aleksandru Vučiću, u kojem Dačićevu izjavu smatra neprimjerenom, jer se može protumačiti kao poziv na linč. Zbog toga apelira na premijera da “izbjegava egzibicionizam" te da se ponaša "kao odgovoran državnik".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:45